Miljonprojekt ska locka storstadsbor till Skellefteå

Nu har projektet Relocate, som ska locka arbetskraft från storstäderna till Skellefteå och Västerbotten, dragit igång. ”Vi vill vända på den traditionella bilden att folk flyttar från mindre städer till växande storstäder och istället locka arbetskraften motsatt väg till Skellefteå”, säger projektledaren Michaela Bondeson.

Projektledarna Michaela Bondeson och David Marklund, på Region Västerbotten är i den inledande fasen av miljonprojektet Relocate.

Projektledarna Michaela Bondeson och David Marklund, på Region Västerbotten är i den inledande fasen av miljonprojektet Relocate.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2020-12-07 07:00

Projektledarna Michaela Bondeson och David Marklund, på Region Västerbotten, är några av de som driver miljonprojektet "Relocate". Syftet med projektet är att utveckla metoder för att locka storstadsbor att bosätta sig i Skellefteå för att utbilda sig och arbeta. 

I början av nästa år ska projektet Relocate presentera ett paket med anledningar för de som bor i de växande storstäderna att flytta till Skellefteå.

Den första september drog projektet igång och just nu är de inne i en analys- och planeringsfas som pågår fram till och med februari nästa år, sedan går de in i genomförandedelen av projektet som sträcker sig fram till december 2022.

– Där får vi en möjlighet att starta upp, testa och förfina verksamheten tillsammans med våra samverkansparter i projektet, säger David Marklund.

– Det är viktigt att samla berörda aktörer för att tillsammans utröna vilka olika alternativ och lösningar som är möjliga, menar Michaela Bondeson.

Relocate är en satsning på metodutveckling gällande förstärkning och förflyttning av kompetens. Det är nödvändigt med en ökad inflyttning till Skellefteå och Västerbotten med anledning av den största industrisatsningen i modern tid som kommer av Northvolts etablering. 

– Det som gör det extra intressant att jobba med projektet är att vi ger oss på att ta ett helhetsgrepp om att leva, verka och bo i regionen. För att någon ska flytta till något helt nytt blir det viktigt hur vi kan presentera Skellefteå och ta fram en helhetslösning med utbildning som kan leda till jobb och ett bra liv för en hel familj, där även kultur, fritid och till exempel hjälp att hitta bostad ingår. Det innebär förstås att det också är en stor utmaning för projektets parter att få ihop detta, berättar projektledaren Michaela.

undefined
Projektledarna Michaela Bondeson och David Marklund, på Region Västerbotten, leder projektet Relocate som ska locka storstadsbor att flytta till Skellefteå för att arbeta.

Som en del i projektet utvecklar Arbetsförmedlingen en ny typ av rekryteringsmodell, som heter Méthode de recrutement par simulation. På svenska kallas den Simulerad rekryteringsmetod.

– Det är en ny metod för urval som ursprungligen kommer från Franska Arbetsförmedlingen Pôle Emploi, där det varit framgångsrikt. Urvalsprocessen bygger mer på vad en person har för generella kunskaper, motivation och fallenhet än vad som står i ens CV, berättar Michaela.

I projektet ska man hitta sätta att anpassa utbildningar och ge jobbmöjligheter till personer som vill flytta till Skellefteå. Man ska även stötta i flytten, med bostadsfrågan och andra stöd som kan tänkas behövas för att personerna ska komma in rätt i den nya staden. 

– Vi ska genom samverkan skapa en långsiktigt hållbar modell för att rusta individer med efterfrågad kompetens som matchar den efterfrågan som finns på den lokala och regionala arbetsmarknaden. En modell för hur matchning och urval för individer och arbetsgivare ska se ut bidrar till att individer i ökad omfattning söker, hittar och tar arbete utanför pendlingsavstånd, säger David.

undefined
David Marklund och Michaela Bondeson ser fram emot att se resultatet av projektet Relocate.

Under de närmaste åren ser de en kraftig ökad jobbtillväxt i Skellefteå och Västerbotten.

– Vi vet att Northvolts etablering kommer att innebära ungefär 3 000 tjänster och att nya etableringar i form av underleverantörer beräknas ge ytterligare jobb. Vid normala etableringar får man också räkna med att kringeffekter ger ytterligare ett stort antal nya jobb. Vi räknar med att det kan skapas tusentals nya arbetstillfällen. Samtidigt har Region Västerbotten lägst arbetslöshet i hela Sverige. Därför behöver vi hitta människor på andra håll i landet som vill flytta till Skellefteå för att arbeta, berättar Michaela.

 För att inte riskera att Northvolt och deras underleverantörer dränerar befintliga företag på arbetskraft eller utarmar inlandskommunerna i regionen behöver man locka arbetskraft från andra delar av landet. 

Förhoppningen är att modellen kan vara användbar för kommunen i det fortsatta kompetensförsörjningsarbetet, oavsett bransch.

– Eftersom projektet är ESF-finansierat så är målgruppen långtidsarbetslösa och vi har valt att inrikta oss mot Stockholm, Göteborg och Malmö, eftersom det är där arbetskraften finns. Ett positivt projektresultat skulle vara att Skellefteå och Västerbottens kompetensförsörjning gynnas, samtidigt som arbetslösheten i storstadsregionerna minskar, avslutar David.

Fakta om projektet

  Drygt 20 personer ska jobba med projektet vars syfte är att möta det ökande behovet av kompetens i Skellefteå och hela Västerbotten.

  Relocate är ett nationellt ESF-projekt som pågår 2020-2022 och får ett bidrag på nära 30 miljoner kronor från Europeiska socialfonden.

  Region Västerbotten driver projektet tillsammans med Skellefteå kommun, Arbetsförmedlingen och Northvolt som partner.

  Region Västerbotten, Skellefteå Kommun, Northvolt och Arbetsförmedlingen satsar också 30 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!