Miljön engagerar förskolebarn

Ett gäng entusiastiska förskolebarn ger sig ut i naturen för att samla skräp. I veckan har det nämligen varit miljövecka på Moröhöjdens förskola. "Det här är jättekul och vi har fått lära oss mycket" säger Alex Rundlöf, som går på förskoleavdelning Strået.

Efter skräpinsamlingen har barnen fått lära sig hur man sorterar skräpet och även fått besöka återvinningen.

Efter skräpinsamlingen har barnen fått lära sig hur man sorterar skräpet och även fått besöka återvinningen.

Foto: Frida Öhman

SKELLEFTEÅ2019-05-11 14:00
undefined
Agnes Fryxell, Alva Stenmark, Alex Rundlöf och Lykke Ögren Holmqvist samlar skräp, som en del av miljöveckan på Moröhöjdens förskola.

I veckan har samtliga förskolebarn på Moröhöjdens förskola varit ute och samlat skräp i naturen, sorterat och besökt återvinningsstationen. Allt för att lära sig mer om miljön och vilka konsekvenser det får om vi skräpar ner i naturen.

undefined
Alex Rundlöf och Agnes Fryxell ser varje upphittat skräp som en vinst.

– Det känns som att miljön är ett aktuellt ämne och därför tycker vi att det är viktigt att barnen får lära sig mer om miljön och hur viktigt det är att inte skräpa ner i naturen, berättar Jenny From som jobbar på Moröhöjdens förskola.

Det som oroar dem mest är hur djuren påverkas och faran för skogsbrand.

Det är ett glatt och engagerat gäng förskolebarn som vandrar runt och letar skräp i naturen, varje upphittat skräp ses som en vinst och stolt stoppar de ner skräpet i plastpåsarna som varje barn har fått ta med sig hemifrån.

– Om en fågel får i sig ett tuggummi kan näbben fastna ihop och då kan fågeln inte äta, säger Alex Rundlöf, som går på förskoleavdelning Strået, och fortsätter plocka skräp till sin påse.

undefined
Alex Rundlöf tycker att det är viktigt att hålla rent i naturen, särskilt för djurens skull.

De vanligaste skräpfynden verkar vara cigarettfimpar, snusar, plast och glas. På förskolan har man fokuserat på att lära barnen om konsekvenserna av nedskräpning. Förutom det har man pratat mycket om allemansrätten och vad den innebär. Moröhöjdens förskola är en 6-avdelningsförskola och hela huset har deltagit i miljöveckan.

– Det känns roligt att hela förskolan engagerat sig i det här. Vi har pratat mycket om vad skräp är och vad som händer med skräp i naturen, berättar Moa Carlsson som jobbar på Moröhöjdens förskola.

undefined
Efter skräpinsamlingen har barnen fått lära sig hur man sorterar skräpet och även fått besöka återvinningen.

Barnen har även fått kolla på UR:s program "Barr och Pinne räddar världen" som handlar om miljö, avfall och återvinning.

– Man märker att barnen oroar sig mycket över miljön och är engagerade i att förbättra den. Det som oroar dem mest är hur djuren påverkas och faran för skogsbrand, säger Moa Carlsson, som tycker att miljöveckan har varit lyckad.

– Det här är definitivt något som vi kommer fortsätta med, säger hon.

Nedbrytningstid för en cigarettfimp

Det tar ungefär 1–5 år för en slängd cigarettfimp att sönderdelas till mikroplast.

Plastämnet cellulosaacetat som finns i fimpens filter sönderdelas till mikroplast som i sin tur kan ta 100 år innan den försvinner, om den ens gör det.

(Källa: Håll Sverige Rent).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!