Vid en pressträff 2017 meddelade regionledningen att en miljard skulle investeras närmaste 20 åren i Skellefteå sjukhus. I våras berättade Norran att bygget av den nya sjukhusbyggnaden i Skellefteå beräknades kosta 1,6 miljarder kronor.
Nu har en ny kalkyl kommit som visar att kostnaderna ökat ytterligare. Och för att klara investeringarna framöver måste Region Västerbotten låna mer pengar. Detta trots att man redan gjort neddragningar i projektet. Det framgår i handlingar i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Två stora investeringsprojekt är på gång närmaste åren. Det ena är den nya vårdbyggnaden i Skellefteå. Den andra är ett hus med laboratorium vid NUS för 1,2 miljarder kronor.
Det framgår också att den aktuella prognosen för sjukhuset i Skellefteå har vuxit till 1,9 miljarder kronor. Ytterligare utredningar ska göra summorna mer exakta, står det också.
Men redan har det gjorts utredningar som visar möjligheter att minska lokalytor på kort och lång sikt för att kunna minska behovet av det utökade investeringsutrymmet. Det har skickats in olika förslag på minskning av kostnader.
Trots det kommer projekten få stor påverkan på ekonomin fram till 2035. Ytterligare 900 miljoner kronor måste bland annat avsättas fram till 2030 för dessa två projekt. Andra planerade projekt kan behöva stå tillbaka, alternativt får man hoppas på att regionens ekonomi går bättre framöver. I slutet av februari är det tänkt att regionfullmäktige ska ta ställning till investeringarna.
Fredrik AhnOrre reder ut vad som hänt under projektets gång. När projektet presenterades 2017 handlade det om att bygga för vårdavdelningar och psykiatrin. I lokalförsörjningsplanen 2018 inkluderades även operation, akut och IVA i bygget.
– De är högteknologiska verksamheter som är betydligt dyrare att bygga än ett vårdrum, säger projektledare Fredrik AhnOrre.
Fullmäktigebeslutet som togs i våras och gällde 1,6 miljarder kronor baserades på en förstudie från hösten 2023 där lokalytan beräknades bli 38 500 kvadratmeter.
– Det var efter pandemin när man insåg att man inte klarade av att bedriva vården i befintliga lokaler. Nu när programhandlingarna är klara och alla verksamheter har presenterat sina behov så är vi uppe i 40 200 kvadratmeter, säger han.
Det var tänkt att vissa tillbyggnader skulle kunna göras senare, men när de jobbade med projektet stod det klart att mer av lokalerna måste byggas samtidigt. Men vissa delar kan man också skjuta på.
Nu väntar Fredrik AhnOrre på beslut från regionfullmäktige i slutet på februari. Det är då de ska säga ja eller nej till investeringarna.
Vad är nästa steg i bygget?
– Det är produktion. Vi har bygglov för källaren och plattan till huset och förbereder för att bygga det. Vi kan ta första spadtaget nu i vår, säger han.
Därtill ska de ta fram bygglovshandlingar för hela huset. Och det arbetas med detaljplanen för att det inte ska bli problem med just bygglovet.
Just nu byggs en kulvert under en annan kulvert. Den ska koppla ihop det befintliga sjukhuset med det nya.
– Men det kommer att ta lite tid innan vi kommer ur den stora gropen, säger han.