Mikaela, 33 år, är en av de sex produktionsansvariga på Norra Skog och deras område är hela Norrbotten, Skellefteå, Malå och Norsjö kommun. I deras verksamhetsområde finns totalt tio kontor.
Tidigare var Mikaela virkesområdeschef på Norra Skog, men sedan ett år tillbaka är hon produktionsansvarig skogsvård.
— Det är ett fritt jobb där man styr sin egen vardag, och det trivs jag med, men just nu är jag föräldraledig med dottern Lovis som är fyra månader, säger Mikaela.
Grundutbildningen till jägmästare gick hon i Umeå för att sedan fortsätta en masterutbildning och valde en inriktning i skogsindustriell ekonomi i Uppsala. Utbildningen är på fem år och Mikaela var klar jägmästare 2014.
Jobbet innebär att ha hand om alla delar när det gäller skogsvård som planering av markberedning, röjning, plantering och gödsling. Under vinterhalvåret är det mest kontorsjobb där de upphandlar entreprenörer för tjänster som behövs sommartid.
— Ett ganska stort jobb vi gör under vintern är att förbereda inför sommaren. Det är mycket förhandlingar och ser hur säsongen har gått och planera för kommande år. Ett stort jobb är till exempel är att vi ska prognostisera hur många plantor skogsägarna behöver om två år. Det vi går på är statistik. Vad har vi levererat de senaste åren och vad har det blivit för förändringar. Till exempel man kan välja på olika storlekar eller skyddade plantor men vi behöver även ta hänsyn till att växtförutsättningarna är olika i Kalix och Burträsk.
— Skogsvårdens svårigheter är att entreprenörerna behöver ha andra jobb och vi brottas mycket med att säsongen är kort. Vi försöker ibland förlänga säsongen genom att skicka röjare söderut, fortsätter Mikaela.
En typiskt jobbdag för Mikaela är när säsongen har dragit igång. Då åker hon ut och ser om det blivit rätt antal plantor satta och att kvalitén är bra. Under sommarhalvåret håller hon även i utbildningar för sommarjobbare.
— Det vi gör är en cirkelprovyta med jordsond och mätsnöre för att kunna mäta antalet planter och var plantan är satt så den har god tillgång till vatten. Provytor görs även där det har markberetts.
— Ungskogen i Norr och Västerbotten är generellt i dåligt skick då den drabbas av mycket skador. Från snytbagge till betning av älg eller skadesvampar. Det är viktigt att utföra åtgärder i rätt tid och följa upp dessa.