Det rör sig om 40 asylsökande som för tillfället bor på samma boende i Knivsta söder om Uppsala. Samtliga flyttar på onsdag till Skellefteå kommun. I gruppen finns bland annat fyra barnfamiljer. Bakgrunden är att Migrationsverket försöker minska på antalet som bor i kollektiva boenden, där de delar på utrymmen som badrum och matsal. För att minska risken för smittspridning av covid-19 försöker man istället hitta lägenheter.
– Det här arbetet sker successivt varje vecka, men ofta rör det sig bara om ett fåtal personer som flyttar när lägenheter blir fria. I Skellefteå fanns ett flertal lediga lägenheter, då kunde vi flytta fler samtidigt, säger Jennie Sörman, processansvarig vid Migrationsverket.
Migrationsverket jobbar nu aktivt med att minimera risken för smittsspridning.
– Vi ställer många frågor till dem som anländer, om vilka länder de varit i och hur de rest. Om de befunnit sig i riskområden. Vi informerar också om hur de ska undvika att bli smittade, och vad de ska göra om de upplever symtom.
Hur reser de från Knivsta till Skellefteå?
– Med buss, vi tänker använda flera bussar så att trängsel undviks. Vi har inför flytten haft kontakt med smittskyddsläkare som tillsammans med oss bedömt att flytt kan ske, eftersom vi inte flyttar någon som uppvisar symptom, säger Jennie Sörman.
Vidtar ni fler åtgärder för att minska smittsspridning?
– Ja, väl på plats i Skellefteå kommer vi att överlämna nycklar och annat utomhus. Vi har också kommunicerat med kommunen inför flytten.
Orterna som kan komma ifråga är främst Lövånger, Jörn och Boliden. Ytterligare en familj ska flyttas till Norsjö kommun.
Anders Bergström, skolchef, tror inte att det kommer några skolbarn.
– Den information vi fått är att det rör sig om förskolebarn, men ibland är det svårt att veta säkert innan de anlänt. Oavsett kommer vi att lösa det, säger han.
På grund av det rådande inreseförbudet har antalet asylsökande minskat drastiskt de senaste veckorna. Från att ligga på cirka 500 personer i veckan, är det nu mycket mindre än hälften, endast cirka 150.
– Men alla som söker asyl kommer inte från utlandet, de kan ha befunnit sig här redan. Exempelvis på ett tidsbegränsat tillstånd, eller ett arbetsuppehållstillstånd. Flera kan ha förlorat jobbet just på grund av coronapandemin och väljer då att söka asyl istället, säger Jennie Sörman.