Migrantmännen vill hjälpa invandrare

Efter verksamheten Migrantmammornas succé har ett gäng pensionärer nu bildat Migrantmännen, som ska underlätta för invandrare att komma in i det svenska samhället och vara en vän i vardagen.

"Migrantmännen" vill finnas där som stöd för invandrare i Skellefteå. Från vänster: Per Lindbäck, Martin Karlsson, Rami Ibrahim och Mats Ekman.

"Migrantmännen" vill finnas där som stöd för invandrare i Skellefteå. Från vänster: Per Lindbäck, Martin Karlsson, Rami Ibrahim och Mats Ekman.

Foto: Robin Lindgren

Skellefteå2020-10-23 08:00

När Norran knackar på dörren till EFS Arken möts vi av en ung man som presenterar sig som en 25-åring från Kongo. Han bor nu i Skelleftehamn där han försöker att bli en del av det svenska samhället. Han har precis som vi kommit till Arken denna tisdagseftermiddag för att träffa ett gäng pensionärer som gått ihop och bildat en grupp för manliga invandrare som kommit till Skellefteå - en motsvarighet till hyllade och prisade Migrantmammorna. 

På plats denna tisdag är gruppledarna Mats Ekman, Per Lindbäck och Martin Karlsson tillsammans med redan nämnda 25-åring samt Rami Ibrahim från Arbetarnas Bildningsförbund. Vi slår oss ned vid ett runt bord inne i en av många konferensrum tillhörande Arkens lokaler mitt i centrala Skellefteå där "migrantpapporna" berättar mer om sin verksamhet - eller vad vill de egentligen kallas? 

– Vi har ju sagt att vi vill kallas för "migrantpapporna" men det är egentligen helt fel namn, vi är ju inte pappor. Vi är snarare migrantgubbar, eller kompisar, säger Per och får medhåll av Martin: 

– Vi har väl sagt migrantmännen. Det finns många idéer om vad vi ska heta men vi kanske inte riktigt har bestämt oss än. 

Nåväl. Namnet är en petitess, vad gruppen gör desto viktigare. Så vad gör de? 

– Hittills har vi jobbat lite olika, men vi har pratat mycket om företeelser i Skellefteå. Hur vi svenskar agerar och vad vi pratar om. Det är svårt för dem att förstå att vi svenskar låser in oss i våra hem när vi kommer hem från jobbet. Det är ju något som de som kommer hit tycker är lite konstigt, säger Martin.

Mats fortsätter:

– Innan Corona har vi varit igång med aktiviteter, som spelat bowling och så. Sen är tanken att vi ska bjuda in till middag hemma hos oss själva för att bygga på våra relationer till dem.

Vad är ert mål med er verksamhet? 

– Vårt mål är att vara ett stöd för de som kommer hit, så det blir enklare för dem att komma in i samhället. Men stödet kan vara vad som helst och det kan till exempel handla om att lära ut att fiska med nät. Men även med det svenska språket, säger Per och fortsätter:

– Det enda man hör om invandare på tv och så är att det är de som rår för att det skjuts så mycket folk, och det är invandrarna som säljer narkotika. De är brottslingar, och sättet att få stopp på kriminaliteten är att skicka hem alla invandrare. Vi vill visa att alla inte är främlingsfientliga eller negativt inställda till invandringen.

25-åringen från Kongo, som inte vill nämnas med namn, har varit med gruppen länge och har hunnit utveckla en fin relation till Martin Karlsson – som berättar att duon bland annat ska ut och fiska med nät tillsammans. Martin berättar också att han finns där för 25-åringen när som helst på dygnet om han behöver något.

– Jag har redan ringt honom några gånger när jag behövt hjälp, berättar kongolesen.

"Migrantmännen" berättar dock att de inte riktigt nått fram som de velat än så länge. Denna tisdag är bara en ur gruppen på plats, och de har haft svårt att få invandrare att komma till träffarna som sker varje tisdag – en trend de hoppas på ska vända med utökad närvaro på sociala medier, bland annat.

– Vi har haft det lite trögt i uppstarten men har inte gett upp, berättar Mats.

– Det kanske beror på att vi kallar oss pappor, men det tror jag inte, säger Martin och skrattar.

Fakta

"Migrantmännen" har tittat på den prisade föreningen "Migrantmammorna" som sedan april 2015 drivits av föreningen Tusen Systrar i Skellefteå. Till skillnad från Migrantmammorna har dock Migrantmännen inget ekonomiskt stöd ännu och betalar samtliga möten med tillhörande material och fika från egen ficka. 

Migrantmännen hoppas kunna locka fler till sina möten och vill ha allmänhetens hjälp att sprida ordet om föreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!