Många läsare har hört av sig till Norran och frågat vad fredagens ovanliga himmel berodde på.
”Allt såg ut att vara genom ett sepia-filter”, skriver en läsare.
”Vad var det för märkligt ljussken?”, skriver en annan.
Norran ringde SMHI:s meteorolog Max Schildt för att reda ut saken. Han understryker att det kan finnas flera orsaker, men ger sig på en förklaring.
– Det är inte helt ovanligt att himlen lyses upp av varmare färger när solen står lågt, både under morgon och kväll. Att det blev så pass starkt ljus den här gången kan ha att göra med storleken på partiklarna i luften, säger han.
Detta riskerar att bli väldigt tekniskt – men förenklat kan man säga att solstrålar sprids olika beroende på luftpartiklarnas storlek och form. Vattenångan och vattenmolekylernas egenskaper kan också påverka.
Poängen är att små subtila skillnader i atmosfärens sammansättning ger upphov till mer eller mindre vackra kvällshimlar.
– Under vissa förhållanden, när ljuset behöver färdas långt genom atmosfären, så är det de längre våglängderna som överlever. Då kan himlen och molnen bli orange-röda.
Utöver den brandgula himlen syntes också en dubbel regnbåge i centrala stan under kvällen.
– Det är ganska häftigt faktiskt. Min kollega brukar kalla det för regnbågevänligt väder, vilket jag tycker är lite gulligt, säger Max Schildt.