- Det var tur att vi inte bestämde oss för det, säger Per-Erik Höglund och smeker Messi över den lena pälsen.
Det började som en helt vanlig morgon hemma på Älvsbacka. Messi hade varit ute på natten och precis som vanligt klättrade han uppför stegen till altanen, blev insläppt i Per-Erik och hustrun Ingers sovrum, åt lite, hoppade upp i sängen och slumrade in.
Efter en stund vaknade Per-Erik av att katten höll på att böka runt på ett väldigt märkligt sätt.
- Hela kroppen krampade som vid ett epileptiskt anfall och det gick inte att få kontakt med honom.
En timme senare låg Messi på en brits hos Distriktsveterinärerna. Det krävdes både dropp och kramplösande medel för att häva de värsta symptomen.
- Det var riktigt otäckt att se. Tungan hängde ut på honom och på natten vakade vi i skift min fru och jag.
När förlamningen äntligen började släppa så satte Messi igång med att åla omkring på golvet.
- Han såg ut precis som en säl. När benen började bära igen så vinglade han omkring och krockade med både dörrar och stolsben.
Nästa morgon blev det ytterligare ett veterinärbesök och efter det piggade Messi på sig ordentligt.
- Det var tur att Messi kom in till oss så tidigt. Hade han stannat kvar utomhus, då hade han dött.
"Hela kroppen krampade som vid ett epileptiskt anfall och det gick inte att få kontakt med honom."
Runt om i landet har det rapporterats om katter som dött sedan de ätit förgiftade råttor och möss. När dessa rapporter nådde Kemikalieinspektionen så ledde det till att reglerna för hur musmedel med alfakloralos får användas skärptes ordentligt.
De nya reglerna, som infördes i december ifjol, innebär att medel som innehåller alfakloralos bara får användas av yrkesverksamma personer som har tillstånd och utbildning. Medlen får inte användas på ställen där katter kan tänkas hålla till. Dessutom måste de döda mössen samlas in.
Musmedel med alfakloralos har varit godkända av Kemikalieinspektionen sedan 2013. Tidigare fick medlen användas av både allmänheten och professionella användare, men så är det alltså inte längre.
De som fortfarande får lov att bruka de här medlen får bara använda dem inomhus och i särskilda så kallade betesstationer.
Hos Distriktsveterinärerna i Skellefteå har flera katter med misstänkta förgiftningssymptom tagits omhand.
För att vara riktigt säker på att det är just alfakloralos som dessa katter fått i sig så krävs det provtagningar och analyser förklarar veterinär Vera Bergman.
- Men ett fall som jag haft hand om, där är jag säker.
- Katterna blir jättedåliga och det finns inget motgift att sätta in. Naturligtvis kan även andra djur som ätit förgiftade råttor också bli sjuka, tillägger Vera Bergman. Men när det gäller hundar så har ägarna oftast bättre kontroll på vad de äter. Hundar springer sällan lösa, det gör däremot katter.