Sedan Northvolt bestämde sig för att etablera Europas första gigafabrik i Skellefteå 2017 har tillväxten i kommunen tagit fart – men inte utan växtvärk. Näringslivskontoret ser nu därför över sitt arbete – och nya etableringar är inte alltid prioriterat.
– Utan kompetensförsörjning och bostäder finns det inte utrymme att jobba med etableringar. Vi har tidigare arbetat mycket med större industrietableringar men ökar nu fokus på etableringar som stöttar utvecklingen så som att säkerställa underleverantörskedjor, servicefunktioner, boendekoncept, rekryteringsföretag men också investeringar som stärker den gröna omställningen.
Näringslivskontoret har kommunstyrelsens uppdrag att ta fram ett nytt näringslivspolitiskt program, vilket sker i höst .Det senaste löpte 2019 till 2022 och utvärderades i våras.
– Ett medskick från politikerna är att det var för många punkter och mål som var svåra att följa upp, Vi har bjudit in företag att komma in med synpunkter, på webben eller komma till våra öppet hus torsdagar under oktober och november, berättar Anja Palm.
– Inriktningen nu är mer fokus på att förbättra företagsklimatet. Skellefteå kommun har ett stort fokus på frågor som behövs för ett fungerande näringsliv: infrastruktur, kompetensförsörjning, Campus utveckling, mark för verksamheter, med mera, vilka finns i kommunens utvecklingsstrategi.
En återkommande fråga är kommunens placering i Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i de svenska kommunerna.
– Det tidigare näringslivspolitiska programmet innehöll väldigt få och luddigt formulerade mål kopplat till kommunens service till företag. I det nya vi tar fram nu kommer vi att vilja titta mer på de frågeställningar som finns både i insiktsmätningen och enkäten om företagsklimatet.
Anja Palm betonar att näringslivskontoret verkar för ”att det ska vara enkelt att vara företagare i Skellefteå.”
– Ett led i det är att vi vill öka dialogytorna med företagarna. Vi har möten med näringslivet på serviceorterna flera gånger per år. Vid ett sådant möte fick vi önskemål om en industridag med öppet hus och att skolan bjuds in. Det är så vi vill arbeta: vad har företagen för egna idéer och behov för att kunna utvecklas – och så genomför vi det tillsammans.
Premiären för en industridag sker den 7 november på Hedensbyn. Fler planeras.
–Vi vill få tankar och idéer om vad företagen behöver och att alla företag ska känna sig involverade i samhällsomvandlingen. Då tror vi att vi måste föra mycket mer dialog med näringslivet, en inriktning som också ska finnas i det nya programmet.
Samtidigt lyfter Palm att det krävs ett engagemang från båda håll.
– Vi upplever just nu att det görs en massa saker runt kompetensförsörjning för att stötta företagen, men vi ser inte engagemanget i frågorna hos alla. Det kan var så att man inte har tid att vara med på olika rekryteringsaktiviteter och annat.
I dag finns det långt fler lediga jobb i Skellefteå kommun än arbetssökande.
– På samma sätt som att vi vill lyssna på företagen vid industridagen skulle vi också vilja höra hur de tänker kring kompetensförsörjningsfrågan. Hur går deras tankar och vad har de för behov? Vad kan vi hjälpa till med om de inte har en plan och vilka hinder möter de som vi skulle kunna jobba med för att underlätta? summerar Anja Palm.