Algblomning i Skellefteå med cyanobakterier

Ifjol anmäldes det 57 algblomningar längst Norrlandskusten, tre av dessa i Skellefteå kommun. Det kom också in många rapporter om döda sälar och andra händelser, bland annat en hund som druckit havsvatten och senare fått akut leversvikt.

Blomning av cyanobakterien Dolichospermum lemmermanni i Skellefteå kommun.

Blomning av cyanobakterien Dolichospermum lemmermanni i Skellefteå kommun.

Foto: Länsstyrelsen

Skellefteå2024-05-04 11:00

Det är Informationscentralen för Bottniska viken, ICBV, som sammanställt händelserna längst kusten. De har ett kontaktnät som består av 130 personer från Haparanda i norr till Uppsala i söder.

Förra året kom det in rapporter om algblomningar, döda sälar, döda eller skadade fiskar, döda eller sjuka fåglar och andra misstänkta anmälningar. Det kom in 96 händelser, och det var betydligt fler är 2022.

Dominerar gör algblomningarna. 57 fall noterades längst Norrlandskusten.

Redan i juni rapporterades det en algblomning i Skellefteå kommun. Den beskrevs som ljusbrun målarfärg på vattnet. Det togs ett prov, men det hann inte fram i tid till Umeå Marina Forskningscentrum och då kunde man inte veta vad det bestod av.

Däremot kunde en grön algblomning som bestod av en prickig struktur och strimmor på vattnet analyseras. Det var en cyanobakterieblomning, närmare bestämt Dolichospermum lemmermanni. Den tredje algblomningen i kommunen analyserades aldrig.

Kring Piteå var det två algblomningar och runt Umeå tio.

Under 2023 fick ICBV in 16 rapporter om döda sälar, vilket är ovanligt många. Hälften av dessa påträffades i Umeå kommun. Några sälar obduceras och en ung säl i Umeå var avmagrad och hade en kraftig parasitinfektion i tarmarna. 

En rapport kom in om en större mängd döda fiskar i Alterälvens utlopp, det handlade om storvuxna braxar. Tre kom om fåglar, det rörde sig om flera döda kajor, en död storskarv och en skadad brevduva. Kajorna kan ha blivit förgiftade av koffein från avfall.

Annat som rapporterades in var en död mink, en död hare och ett dött rådjur. Och så var det en hund som fick akut leversvikt efter att ha druckit havsvatten. Den rapporten kom in några dagar efter incidenten och då prov skulle tas på platsen var vattnet klart och inga spår av cyanobakterier gick att se.

Nu är det vår och snart drar sommaren igång. Ifjol kom det in fyra algblomningar redan i juni, men först måste ju isen bryta upp ...

 Rapportera

Vill du rapportera en händelse kan man ringa till ICBV:s telefonsvarare på 010-2254111 eller skicka ett mejl till icbc@lansstyrelsen.se. Det går även att rapportera via Facebook, facebook.com/informationscentralenbottniskaviken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!