Medicinsk laser läker sår – unik metod i Skellefteå

I Skellefteå används medicinsk laser på ett nytt och unikt sätt. Svåra sår läker snabbare med laser, vilket nyttjas i sjukvården. ”Lasern gör underverk för mig”, säger Gunnar Lundbäck.

Medicinsk laser bidrar till snabbare läkning av svåra sår. Linda Lindberg forssell arbetar i laserteamet.

Medicinsk laser bidrar till snabbare läkning av svåra sår. Linda Lindberg forssell arbetar i laserteamet.

Foto: Linda Lindberg Forsell

Skellefteå2022-06-20 06:15

Idén om att använda laser för att läka sår har satt Skellefteå på kartan. Projektledaren Marianne Degerman är precis hemkommen från EWMA konferens i Paris där hon berättat om medicinsk laser. EWMA står för The European Wound Management Association och är en förening som arbetar för spridning av kunskap och forskning med att förebygga och behandla alla typer av sår.

– Människor hindras i sin vardag på grund av till exempel illaluktande sår som gör att dom inte vill gå ut, berättar Marianne Degerman, Skellefteå kommun. 

Hon fortsätter med att berätta om hur vardagliga saker som att duscha, ta en promenad eller resa bort, försvåras eftersom det finns tider att passa då såret ska läggas om.

– En del har hemtjänst endast på grund av såret men skulle klara sig själva om dom slapp omläggning och andra förhållningsorder som såret ställer till med.  

Läkningen påskyndas när laser används eftersom laser ökar hudens energi och får fart på läkningen. Celler är känsliga för ljus och laser sätter igång hudens metabolism. Det blir en ökad genomblödning, vilket är bra, säger Marianne Degerman.

– Framförallt bidrar medicinsk laser till att befria människor från smärta och obehag som mer traditionell sårvård medför. Det kan vara död hud som ska bort och sårkanter som behöver fixas, berättar Marianne Degerman.

Proceduren är ungefär densamma som vid vilken omläggning som helst: Tvätta såret, lägg om, lys med laser och lägg om igen. Den stora skillnaden är resultatet. Antalet omläggningar har, med hjälp av laser, generellt minskat med en tredjedel. 

– Det fanns fall där varken patienten eller sjuksköterskan förväntade sig att såret skulle läka. Men med laser, som ryms i en lite större handväska, sker stora förändringar och patienterna kan återgå till ett mer självständigt liv utan smärtande sår och många tider att passa.

Studien i Skellefteå kommun genomförs på vetenskaplig grund. Den inleddes 2019 och avslutas i september 2022.

– Vi får handledning och hjälp med uppföljning från Karolinska institutet och Luleå tekniska universitet.

Tack vare goda resultat så kommer arbetet med medicinsk laser att fortsätta som en del av kommunens ordinarie verksamhet. 

Det är i dagsläget två personer som åker ut och ger laserbehandlingar.  För att komma ifråga ska behandlande sjuksköterska signalera behov av laser så ställs personen i kö. 

Gunnar Lundbäck, 94 år, är en nöjd patient som under drygt ett års tid fått behandling med medicinsk laser. Gunnar bor i ensam i sin lägenhet i Skelleftehamn. Två gånger om dagen kommer hemtjänsten och två gånger i veckan är det besök av laserteamet. 

– Lasern gör underverk. Utan den hade jag inte haft min vänstra fot kvar, berättar Gunnar Lundbäck.

För några år sedan fick Gunnar Lundbäck ont i fotleden och sökte hjälp på en vårdcentral i Skellefteå. Den diagnos som sattes var artros och Gunnar fick värktabletter för att lindra smärtan.

Dottern Gudrun Eckhardt hjälper till med berättelsen:

– Efter en tid kom sår på pappas ena ben, fot och på alla tår på den foten.

Smärtan tilltog för Gunnar Lundbäck och det blev remiss till Umeå för att spränga bort den kärlförträngning som nu konstaterats. När den var avklarad var diagnosen för foten inte alls bra. Läkaren misstänkte att foten inte skulle läka och att det fanns risk för att den skulle behöva amputeras.

Med dotterns hjälp och sin egen envishet fick Gunnar möjlighet att testa medicinsk laser. 

Linda Lindberg Forssell, undersköterska, arbetar i laserteamet. Hon ser gärna att fler patienter får möjlighet att testa. 

– Den enda biverkningen är att patienten blir lite trött.

Gunnar Lundbäck är nöjd och har lärt sig rutinerna. Han hjälper gärna till med sysslorna. Både far och dotter beskriver hur tacksamma de är för att såren på tårna helt försvunnit och att såret på sidan av foten blir mindre och mindre.

– Pappa hade aldrig kunnat bo kvar i lägenheten om laserbehandlingen inte blivit av. Om foten istället hade amputerats hade han behövt flytta för en rullstol går inte in i den här lägenhetens badrum, konstaterar Gudrun Eckhardt.

Laserteamet dokumenterar alla behandlingar med bilder. Var tredje vecka mäts såret med tumstock för att se hur sårkanterna förflyttar sig. 

– Det är roligt att jobba med laser för en gör skillnad och ser resultat hos patienten ganska snabbt, säger Linda Lindberg Forssell. 

Medicinsk laser läker sår

Patienter med sår erbjuds behandling med medicinsk laser, både på boenden och i hemmet.

Infraröd laser fokuserar på centrala och lokala lymfcentra och går ungefär fem centimeter ner i vävnaden. 

Röd laser går en centimeter ner i vävnaden.

Patientens sår mätas och fotograferas för att läggas in i ett nationellt register för svårläkta sår.

Det nationella registret är viktigt för att göra jämförelser med likvärdiga personer. På så sätt blir det synligt hur medicinsk laser fungerar i Skellefteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!