Med nollutsläpp av koldioxid i sikte

Under Skellefteå kommuns seminarium "Minskad miljöbelastning i byggandet" som genomfördes på Exploratoriet samlades aktörer inom byggsektorn för att ta del av erfarenheter och kunskap från aktörer i norra Norrland. Ett hett område är ökat fokus på livscykelanalyser.

Anna Pantze konstaterar att det kommer allt fler verktyg för att mäta parametrar när det gäller livscykelperspektivet.

Anna Pantze konstaterar att det kommer allt fler verktyg för att mäta parametrar när det gäller livscykelperspektivet.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2019-03-26 15:25
undefined
Anna Pantze konstaterar att det kommer allt fler verktyg för att mäta parametrar när det gäller livscykelperspektivet.

Anna Pantze, miljöspecialist hos Tyréns i Skellefteå, konstaterar att byggnader under sin livstid står för 40 procent av Europas klimatpåverkan.

– Och för Sveriges del handlar det om en tredjedel, berättar hon.

Hon betonar att här kan designen av husen göra skillnad.

– Det skiljer mycket mellan olika typer av arkitektur. Denna skillnad är faktiskt mycket större än man kan tro.

Att titta på livscykelanalysen för en byggnad blir allt vanligare och på Gotland ska Lidl bygga Sveriges första byggnad som klarar Sweden Green Building Councils certifiering NollCO2. Butiken ska stå klar under hösten 2020.

– Målet med den är att man ska ha ett nollutsläpp av koldioxid under hela byggnadens livslängd. Nu är frågan vem som blir först med detta i Norrland, säger Anna Pantze.

Boverket har kommit med ett förslag på nya krav gällande klimatdeklaration av byggnader. Förslaget bygger på att en miniminivå av klimatdeklaration för byggnader ska införas för i princip samtliga byggnader.

– Jag hoppas verkligen att detta går igenom så att det blir mer fokus på livscykelperspektivet.

Anna Pantze konstaterar att det kommer allt fler verktyg för att mäta parametrar när det gäller livscykelperspektivet.

– Bland annat har Skellefteföretaget Elecosoft utvecklat en klimatmodul för sitt kalkylprogram Bidcon som används inom för bygg-, anläggnings- och installationsbranschen.

undefined
– En viktig framgångsfaktor i projekt Västra Eriksberg var att vi hade ett så bra samarbete med Skellefteå kommun, säger David Nordberg.

På seminariet berättade också David Nordberg projektchef inom Skanska, distrikt Västerbotten, om hur de arbetat klimatsmart med exploateringen på Västra Eriksberg i Skellefteå. För detta erhöll de 2017 Sweden Green Building Awards i kategorin Utmärkelse för Hållbar infrastruktur. I projektet hade de förädlat och återanvänt all jord- och bergmassa och därmed nått en klimatutsläppsbesparing på 93 procent.

– En viktig framgångsfaktor i detta lyckade projekt var att vi hade ett så bra samarbete med Skellefteå kommun. Exploateringen genomfördes i etapper vilket gjorde att det fanns tid att fundera kring de bästa lösningarna. Att det fanns bra med uppläggningsytor var också viktigt, berättar han.

Anders Josefsson från Teknikföretagen pratade om logistikens betydelse för ett hållbart byggande. Han började med att konstatera att åtta av tio godstransporter går på väg.

– Nio av tio lastbilstransporter går på sträckor under 30 mil. Är sträckan under 30 mil är sällan järnvägen ett alternativ.

Godstransporterna på väg ökar i takt med att tillväxten i Sverige ökar.

– Det är nödvändigt med mer elektrifiering av transporterna, ökad andel biodrivmedel och det måste också ges möjlighet att använda längre och tyngre fordon, säger Anders Josefsson.

undefined
Anders Josefsson lyfter fram Transportföretagens och Sveriges Åkeriföretags satsning på webbplatsen Fair Transport som lanseras i vår.

Han lyfter fram Transportföretagens och Sveriges Åkeriföretags satsning på webbplatsen Fair Transport som lanseras i vår.

– Den ska hjälpa transportköpare att välja rätt och stärka seriösa, ansvarstagande åkeriföretag i en allt hårdare konkurrens.

På konferensen talade också Robert Hortlund, Martinsons, Albin Grind, Eljest och Karin Sandberg, RISE.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!