Den dyraste matkassen finns i Västerbotten. Det konstaterade PRO:s årliga undersökning av matpriser i januari.
Samma månad kunde SCB slå fast att de genomsnittliga priserna på livsmedel steg med 0,3 procent nu i januari jämfört med december 2023.
Cornelia och Lena Stenlund, dotter och mor, säger till Norran att det är oundvikligt att tänka på de höga matpriserna när de handlar.
– Det är klart att det påverkar, säger Lena Stenlund.
– Man skulle vilja stötta Norrland mer, men det blir att man väljer det billigaste. Jag är laktosintolerant och Norrmejeriers laktosfria är mycket dyrare jämfört med andra märken, säger Cornelia Stenlund.
Frukt och grönt tillhör topplistan sett till hur mycket priserna ökat totalt sedan januari förra året. Priset på frukt har stigit med drygt nio procent.
Sett till produkter har purjolök stigit rejält i pris. I år har konsumenter behövt betala hela 31,9 procent mer för sin purjolök än i december förra året.
– Frukt och grönt har blivit jättedyrt. Särskilt för oss med barn. Mina barn älskar ju frukt och grönt, och så ska de ju ha med sig till skolan varje dag, säger Elin Hedlund som är och handlar tillsammans med sin dotter.
Påverkar det dina inköp?
– Det blir att man drar ner på annat för man vill ju kunna ge dem det.
En typ av produkter som skellefteborna väljer bort på grund av det höga priset är ekologiska varor. Linda Vikström och Erik Lundmark har nästan helt slutat köpa ekologiskt.
– Det känns ju inte bra. Vi har alltid köpt mycket ekologiskt och det har varit viktigt för mig. Nu är det för dyrt, säger Linda Vikström till Norran.
– Det blir mindre kvar av lönen varje månad och man tittar mer på priserna. Idag struntade vi att köpa hallonsylt för att den var för dyr, säger Erik Lundmark.
Marise Basson som flyttade till Skellefteå från Sydafrika för två år sedan säger att hon behövt tänka mer på vad hon äter.
– Jag äter mycket mindre kött och mer pasta, bröd och mackor istället. Kött är jättedyrt och särskilt jämfört med Sydafrika, säger hon.