Det är halten av så kallade PM10-partiklar som är för hög. PM10 är grövre partiklar, upp till tio mikrometer i diameter.
Andelen partiklar i luften mäts i dygnsmedelärde. För att nivåerna ska räknas som godkända får inte dygnsmedelvärdet överskridas mer än 35 dygn per år. Mätstationen, som sitter intill E4 i centrala Skellefteå, mätte i år för höga nivåer under 37 dygn – på knappt fem månader.
Skellefteå kommun meddelade detta till Länsstyrelsen, som i sin tur kontaktade Naturvårdsverket. Nu har Naturvårdsverket bedömt att det behöver genomföras åtgärder för att förbättra luftkvaliteten. I ett yttrande skriver de att det finns flera risker för personer som utsätts för PM10-partiklar. Personer med sjukdomar i luftvägarna kan få större besvär, men det kan också leda till annan sjuklighet som ökad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar samt ökad risk för lungcancer.
Länsstyrelsen har därför beslutat att Skellefteå kommun ska ta fram ett åtgärdsprogram för att komma till bukt med problemen. Något som Länsstyrelsen specifikt också nämner är att Skellefteås starka expansion kommer att medföra ökad tung trafik genom centrala Skellefteå, vilket kan försvåra arbetet med att minska luftföroreningshalterna till acceptabla nivåer.
Åtgärdsprogrammet ska redovisas för Naturvårdsverket senast i december 2023.