33-årige Markus Lundmark växte upp i Piteå. På gymnasiet gick han barn- och fritidsprogrammet.
– Mitt mål var att börja arbeta som gymnastiklärare, men så blev det nu inte, berättar han.
Efter att ha sommarjobbat under fyra månader som slaggtappare på Rönnskärsverken öppnades Markus ögon för jobb inom industrin.
– Jag har alltid varit intresserad av teknik och borde nog ha sökt en sådan utbildning istället. Men i mitt nuvarande jobb har jag faktiskt en hel del nytta av den sociala kompetensen som jag fick på barn- och fritidsprogrammet.
Efter sommaren på smältverket fick han jobb hos ALS, Australian Laboratory Services, i Piteå, som arbetar med avancerade undersökningar av medicin, mat, olja och mineraler.
– Hos dem blev jag kvar i tre år. Under ett år arbetade jag via ALS som konsult åt Sydvaranger Gruve AS som skulle återuppta brytningen i en nedlagd järnmalmsgruva i Kirkenes.
Markus kände att han ville utbilda sig mer när det gällde produktionsteknik och när en sådan utbildning skulle starta i Skellefteå 2011 slog han till.
– Utbildningen var på två år så det kändes lagom långt för mig och dessutom kunde jag jobba lite extra hos ALS under studietiden.
Han är jättenöjd över utbildningen.
– Även om jag tidigare jobbat inom industrin så upplevde jag att jag fick en helt annan grund att stå på och det känns tryggt att ha en bra utbildning i bagaget. Att Skellefteå kommun och företagen är så engagerade i utbildningen och studenterna känns jättebra, säger Markus, som förmodligen kommer att sitta i ledningsgruppen för en av utbildningen som startas till hösten, produktionstekniker med inriktning automatiserade tillverkningsprocesser.
Efter examen från utbildningen fick han direkt anställning hos Nybergs Mekaniska Verkstad i Piteå.
– Jag hade praktiserat hos Nybergs och gjorde också mitt examensjobb hos dem. Det handlade om att bygga en ny verkstad med layout och maskiner. Ny lokal köptes och Markus fick hålla i projektet. Där blev jag kvar i två år.
Han konstaterar att många i hans klass fick jobb just hos det företag som de praktiserat hos.
– Att praktiken, lärande i arbete, utgör så mycket som en fjärdedel av utbildningen är jättebra.
Martin Edeljung, produktionsteknisk chef på Alimak, konstaterar att det finns ett stort behov av tekniker hos tillverkningsindustrin i Skellefteå.
– Därför välkomnar vi de nya utbildningarna på Yrkeshögskolan i Skellefteå och vi tar också emot praktikanter hos oss. I vårt fall är automation den teknik som är allra hetast, säger han.
Efter en ettårig sejour som drifttekniker hos PNF - Piteå Näringsfastigheter svarade Markus för fyra år sedan på en annons från Alimak som sökte en produktionstekniker. Han fick jobbet och flyttade då från Piteå till Skellefteå.
– Efter två år hos Alimak gick jag en utbildning så att jag kunde bli internationellt svetsansvarig och jag fick nu också i uppdrag att hålla i en investering av en svetsrobot.
I slutet av 2018 installerades den första svetsroboten för enbart detaljsvetsning.
– Utformningen av den gjorde vi i nära samarbete med den japanska robottillverkaren Yaskawa.
Han konstaterar att payofftiden blev två år för investeringen som gick loss på cirka sex miljoner kronor.
I slutet av 2019 investerades det i en ny robot som svetsar golv och tak till bygghissarna.
– Roboten kommer göra så att vi kommer gå från tre skift till två skift. Det innebär att ett standardssvetsjobb effektiviseras med 65 procent tidsbesparing.
Under nästa vecka provkörs den nya roboten som ska svetsa tak och golv på hisskorgarna.
– Den är hela 20 meter lång och 7 meter bred.
Payofftiden för roboten är 2,5 år men Markus satsar på 2 år.
Markus gillar sitt jobb helskarpt.
– Den ena dagen är inte den andra lik. Ibland sitter jag på kontoret och arbetar med investeringsfrågor medan jag nästa dag finns ute i produktionen, avslutar han.