Marcus Nygren var ute på gården i Innansjön när han hörde att det började mullra. Strax därefter började det regna.
– Jag förstod att det bara vara att gå in, hålla i sig och slita ut tv:n, säger han.
En kort stund senare började det hagla centimeterstort hagel. Nederbörden höll i sig över tjugo minuter och intensifierades allt eftersom.
– Det är ingenting som jag varit med om förut, säger Marcus Nygren och fortsätter:
– Sen är det lite tragiskt för det har förstört blommorna som frugan har planterat, så de är inte så fina längre.
Erik Höjgård-Olsen som är meteorolog på SMHI förklarar att hagelmolnen skiljer sig från vanliga regn- eller snömoln. Bymolnen som var över Innansjön under fredagen var därför troligtvis väldigt höga, men inte särskilt breda.
– Nederbördspartikeln, alltså regndroppen, haglet eller snöflingan, stannar kvar i de här molnen längre än vanliga moln, som är platta och breda, säger Erik Höjgård-Olsen.
Partiklarna som finns i molnen krockar också med varandra. Vid själva krocken växer de samman och blir större.
– Det är dessutom kraftiga uppåtvindar inne i molnet. Det är inte så att haglet faller rakt ner utan den fångas upp i uppåtvinden och blir kvar. Då växer den sig stor, säger Erik Höjgård-Olsen.
I samband med att ovädret drog in gick strömmen i Innansjön och var borta i ungefär en timme. Senare blev det också strömavbrott i trakten kring Österjörn.
Blixtnedslagen orsakade dessutom två bränder vid elvatiden. Larmen kom in med bara några minuters mellanrum. Det rörde sig dels om en ladugårdsbrand i Vallen, dels om en terrängbrand på Anderstorp i Skellefteå.
I Vallen träffades en spånfylld vägg vilket försvårade släckningsarbetet något. Branden på Anderstorp var däremot enklare att avstyra.