Hagelstorm, åska och kraftig nederbörd

Ett åskoväder med kraftig nederbörd drog in över Norran-området på fredagsförmiddagen. 1 500 hushåll blev utan ström, blixtnedslag orsakade två bränder – och en hagelstorm inträffade i Innansjön. Norran rapporterade live under ovädret.

Hagelstorm i Innansjön på fredagsförmiddagen.

Hagelstorm i Innansjön på fredagsförmiddagen.

Foto: Läsarbild

Skellefteå2024-06-14 10:57

Marcus Nygren var ute på gården i Innansjön när han hörde att det började mullra. Strax därefter började det regna. 

– Jag förstod att det bara vara att gå in, hålla i sig och slita ut tv:n, säger han.

En kort stund senare började det hagla centimeterstort hagel. Nederbörden höll i sig över tjugo minuter och intensifierades allt eftersom. 

– Det är ingenting som jag varit med om förut, säger Marcus Nygren och fortsätter:

– Sen är det lite tragiskt för det har förstört blommorna som frugan har planterat, så de är inte så fina längre.

Erik Höjgård-Olsen som är meteorolog på SMHI förklarar att hagelmolnen skiljer sig från vanliga regn- eller snömoln. Bymolnen som var över Innansjön under fredagen var därför troligtvis väldigt höga, men inte särskilt breda. 

– Nederbördspartikeln, alltså regndroppen, haglet eller snöflingan, stannar kvar i de här molnen längre än vanliga moln, som är platta och breda, säger Erik Höjgård-Olsen. 

Partiklarna som finns i molnen krockar också med varandra. Vid själva krocken växer de samman och blir större. 

– Det är dessutom kraftiga uppåtvindar inne i molnet. Det är inte så att haglet faller rakt ner utan den fångas upp i uppåtvinden och blir kvar. Då växer den sig stor, säger Erik Höjgård-Olsen. 

I samband med att ovädret drog in gick strömmen i Innansjön och var borta i ungefär en timme. Senare blev det också strömavbrott i trakten kring Österjörn.

Blixtnedslagen orsakade dessutom två bränder vid elvatiden. Larmen kom in med bara några minuters mellanrum. Det rörde sig dels om en ladugårdsbrand i Vallen, dels om en terrängbrand på Anderstorp i Skellefteå.

I Vallen träffades en spånfylld vägg vilket försvårade släckningsarbetet något. Branden på Anderstorp var däremot enklare att avstyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!