Snabba ryck för studentbostäder: Grävningar har börjat

Grävningarna har nu börjat för barackbostäderna på campus i Skellefteå. Samtidigt ifrågasätter kritiska studenter om boverkets regler kommer att hållas.

Förra veckan började entreprenören gräva, och nu i veckan har kommunens grävmaskin anslutit (närmast).

Förra veckan började entreprenören gräva, och nu i veckan har kommunens grävmaskin anslutit (närmast).

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2021-06-07 17:00

Skebo har begärt tillfälligt bygglov för studentbostäder i baracker, strax intill E4 och Skråmträskvägen. De har fått marklov och arbetena är i full gång. Däremot är inte bygglovet beviljat.

Det märks att Skebo har bråttom. På bara två veckor har mycket hänt på denna plats, det har fällts träd och grävs i mark.

Det planeras för fem längor med bostäder. Två blir på den asfaltparkering som ligger mot Skråmträskvägen. Tre blir på tomten som är mot E4, och de placeras på snedden för att få minsta möjliga buller från E4. 

Det planeras också för ett bullerplank, samt för två separata förrådshus där varje hyresgäst får ett eget förråd, dock väldigt litet. 

undefined
Här grävs för vatten och avlopp. Entreprenören arbetar inne på tomten, och kommunen gräver fram till tomten.

Som Norran tidigare berättat har det varit hård kritik från studenter mot den här modullösningen. Det handlar främst om att rummen är små, men också om att 44 personer ska dela kök.

– Det har ordnats möten och då har Skebo förklarat att det var så bråttom att upphandla boendet att man bara kunde få en leverantör, säger Carl Appelkvist, ledamot i Studentföreningen. 

Han säger att den Facebookgrupp som driver opinion mot lösningen har 135 medlemmar.  

En fråga som studenterna lyft är reglerna om hur många personer som får dela kök i en bostad. Enligt boverkets regler ska det vara max tre personer som delar på en toalett, och max tolv personer som delar kök, ifall man inte har någon form av kök i sin egen bostad.  

Det är ingen skillnad på studentboenden eller vanliga boenden, förutom att själva rummet för en student kan vara mindre, och behöver inte ha tillgång till solljus. 

– Eftersom bostäderna vi gör är tillfälliga utgår jag från att vi klarar reglerna, och det kommer i slutänden att bevakas av bygg- och miljönämnden, säger Åsa Andersson, vd på Skebo.

Kommunens planeringschef Lars Hedqvist bemöter kritiken om att rummen bara är 9,3 kvadratmeter stora.

– Studenterna har ju också många "vardagsrum" i skolan och på kårhuset där de kan umgås på kvällstid.  

undefined
En del träd har tagits ner.

Köken

Köken, som delas av 44 personer, kommer att vara 76 kvadratmeter stora. De får åtta spisar med arbetsytor intill, fyra diskmaskiner, fyra diskbänkar och 12 kylar/frysar.

– De ska vara försedda med kastruller, glas, porslin med mera, säger Anna Ersson, informationschef på Skebo.

– Det blir också små pentryn i de två umgängesrummen på övre våningen som är 88 kvadratmeter stora, tillägger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!