Skellefteparets lyckade mix av sina olika jultraditioner

Hur förenas venezuelansk, rumänsk och svenska jul på bästa sätt? Marina, venezuelansk-rumänska och Roger, från Skellefteå, har svaret. De har hittat den perfekta mixen av salsadans och gravad lax.

Marina och Roger blandar traditioner från Venezuela, Rumänien och Sverige när de firar jul.

Marina och Roger blandar traditioner från Venezuela, Rumänien och Sverige när de firar jul.

Foto: Donna Richmond

Skellefteå2024-12-24 01:00

Vad är ett måste på erat julbordet?

Roger: Hemmagjorda köttbullar och gravad lax är viktigt, sill, och Janssons frestelse. En annan favorit är torkat lammkött i ugn.

Marina: Hallacas (En slags majsdeg med grytfyllning) and pan de jamón från Venezuela, och salată de boeuf och sarmale från Rumänien. Det bästa av två världar...Mmmm!

Vad är unikt med venezuelansk jul? 

Marina: Jag är uppvuxen med både venezuelansk och rumänsk jul, så i min familj har vi kombinerat mat och traditioner från båda kulturerna. I Venezuela ställer man upp julgranen och en krubba och täcker Jesusbarnet med en vävnad – för att avslöja honom först den 25:e när han föds. De har tomten, men Jesusbarnet ger också presenter. Normalt sett öppnar man presenterna den 25, medan den 24 är reserverad för en stor middag med all fantastisk mat. Det är mycket dans inblandat också!

undefined
"På nyårsafton, till exempel, har Marina en tradition att äta 12 druvor vid midnatt. Varje druva representerar en önskan – för sig själv, dina nära och kära eller världen – för det kommande året. Jag tycker att det är en så rolig sed”, säger Roger.

Vilken slags mat saknar du som inte kan hittas här?

Marina: Hallacas, även om du kan hitta de flesta ingredienserna för att göra det här. Det är dock mycket jobb. Det är mycket lättare när du har några extra händer för att hjälpa till. När man gör hallacas har alla en uppgift, eller station, med ingredienser: någon brer ut degen, andra läggeri fyllningen och slutligen hjälper någon till att slå in dem. Den sista uppgiften är viktig eftersom det kan vara svårt att vika bananbladet runt blandningen och knyta ihop det till ett vackert paket. Du vill inte ha dem för lösa eller för täta!

undefined
En rejäl laddning med hallacas redo för tillagning. En slags majsdeg med grytfyllning.

Att göra hallacas är en stor familjeaktivitet. Du kan tillbringa en hel dag med att göra många av dem att njuta av flera gånger – så uppskattad är den här rätten! Alla deltar medan de lyssnar på musik, dansar och dricker äggnog (ponche crema), som är en populär juldrink.

Har du införlivat några av Marians jultraditioner i ditt liv?

Roger: Ja! Beroende på vad Marina lagar, inkluderar vi antingen venezuelanska eller rumänska rätter. Ibland dansar vi salsa eller merengue. På nyårsafton, till exempel, har Marina en tradition att äta 12 druvor vid midnatt. Varje druva representerar en önskan – oavsett om det är för dig själv, dina nära och kära eller världen – för det kommande året. Jag tycker det är en så rolig sed!

Finns det några kulturkrockar när man blandar jultraditioner?

Roger: Nej, inte alls. Vi tycker båda att det är roligt att lära sig och testa nya saker. Det viktiga för oss är att känna oss glada och bekväma med det vi gillar. Våra traditioner väcker goda minnen och får oss att känna oss älskade. Att inkludera varandras traditioner innebär att erkänna vilka vi är och var vi kommer ifrån. I slutändan blir allt bara godare och roligare!

Är det något du tycker är konstigt med den svenska julen?

undefined
Kalle Anka, ännu ett år.

Marina: Inte riktigt – förutom att man kanske måste titta på Kalle Anka vid en viss tidpunkt. Jag gillar Kalle Anka; det är en klassiker, och vi har det i Venezuela också, så jag har inget emot att se den tecknade filmen. Det är bara intressant att de flesta i Sverige ser exakt samma program vid samma tid varje år.

Kalle Anka: Slå på eller stänga av?

Roger: Slå på! (Han visslar redan och sjunger sångerna, skrattar Marina.)

Marina: Tja, jag kan se det – om alla andra gör det, varför inte bara följa med strömmen?

undefined
"Om alla andra kollar på Kalle Anka, varför inte bara följa strömmen?", resonerar Marina.
Hallacas historia

Hallacas, en hörnsten i det venezuelanska julfirandet, tros ha sitt ursprung under kolonialtiden. Förslavade afrikaner och ursprungsbefolkningar utvecklade sannolikt maträtten och använde överblivna köttrester från de spanska kolonisatörerna. Dessa rester kombinerades med majsmjölsdeg (masa) och andra tillgängliga ingredienser, inslagna i groblad eller bananblad för ångkokning. Inledningsvis en ödmjuk måltid, hallacas utvecklades över tiden, med europeiska ingredienser som oliver, russin och kapris, vilket speglar Venezuelas kulturella blandning. Varje familj utvecklade unika recept som gått i arv genom generationer, vilket gör hallacas till en symbol för familjens tradition och arv. Idag är att göra hallacas ett gemensamt evenemang som för familjer samman för att förbereda och dela denna arbetsintensiva men djupt omhuldade rätt, en smakrik representation av Venezuelas historia och kulturell fusion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!