Maria kräver förändring i förskolan: ”Inte en bra miljö för barn eller personal”

Stora barngrupper med för lite personal, sjukskrivningar, svårt att få ta in vikarier och administrativa uppgifter som gör att fokus inte kan läggas lika mycket på barnen. Det vittnar förskolepersonal och föräldrar om i 1500 berättelser i det nationella initiativet Förskoleupproret, där också två berättelser från Skellefteå finns med.

Maria Bergmark, förälder som engagerar sig i Förskoleuppropet i Skellefteå kommun. Foto: Privat

Maria Bergmark, förälder som engagerar sig i Förskoleuppropet i Skellefteå kommun. Foto: Privat

Foto: Norran

Skellefteå2018-03-23 08:30
undefined
Maria Bergmark, förälder som engagerar sig i Förskoleuppropet i Skellefteå kommun. Foto: Privat

Under hashtaggen #pressatläge skildrar bland annat förskolepersonal en tung vardag där de känner att de inte har tid att ge barnen det de måste enligt lagar och riktlinjer. ”Vi får ingen hjälp, hur mycket och hur högt vi än skriker. Vi går till jobbet och gör vårt bästa, men det börjar kännas i både kroppen och själen nu 8 år efter examen”, skriver en anonym förskolepedagog från Skellefteå.

Föräldern Maria Bergmark är med i föreningen Barnens framtid i Skellefteå som jobbar med skol- och förskolefrågor. Hon, andra föräldrar och förskolepersonal är aktiva i Förskoleupproret lokalt och driver gruppen Förskoleupproret i Skellefteå kommun på Facebook.

– Den här yrkeskåren har skrikit under lång tid, men det når aldrig ut till media eller vårdnadshavare. Föräldrar möts av leende personal och får signalen att allt är bra. Men börjar man skrapa på ytan så ser man att det inte är en bra miljö för barn eller personal att vistas i, säger Maria Bergmark.

Hon upplever att personal känner sig rädda för att uttala sig för att de är rädda för repressalier. Det är därför som hon och andra föräldrar är de mesta aktiva utåt sett i Förskoleupproret lokalt.

Det viktigaste för Maria och de andra som engagerat sig är att barngrupperna blir mindre och att de styrande ska lyssna på pedagogerna om vad som fungerar bäst.

– Och att de låter förskollärarna göra det de är utbildade till och lyfter bort hushållssysslor och annat. De får bara fler och fler uppgifter idag.

Maria Bergmark lyfter fram att hon tycker det är viktigt att barnen har tillgång till personal som är fokuserad och känslomässigt tillgänglig.

– När man utsätts för stress så blir man inte det. Jag vill inte heller att barnen ska utsättas för stress eller höga ljudnivåer eller ha överdrivet många relationer att samspela med, som det kan bli när de vistas i stora barngrupper och dessutom får möta många vikarier.

Hon säger att det finns forskning som visar att långvarig stress kan leda till fysiska och psykiska sjukdomar.

– Därför behövs det mer resurser till barnen i skolan så att de hittar trygghet och därmed växer upp och mår bättre som tonåringar och vuxna.

Hon ser en tydlig ekonomisk vinning för kommunen.

– Jag tror starkt att det pressade läget på förskolan bidrar till det ökade behovet av extra resurser i skolgången. Satsar vi på förskolebarnen så kommer vi att ha igen det sen, rent ekonomiskt.

Själv har hon gjort ett aktivt val att inte ha sin son heltid på förskolan.

– Men det blir ju en klassfråga, för det finns ju föräldrar som måste ha sina barn i förskolan i över 40 timmar i veckan.

Hur jobbar ni konkret med den här frågan lokalt?

– Vi kommer att ha en träff med politiker framöver där vi ska berätta hur det ser ut, och vi ska även lämna en enkät med frågor de ska få svara på. En nationell manifestation kommer att ske den 26 maj och då ska vi arrangera något lokalt också. Vi hoppas få med partierna och Lärarförbundet har visat intresse för att stötta oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!