I början av juni ska en rättegång genomföras mot en 33-årig man i Skellefteå. Det finns två olika åtal som åklagarna Anna Lundberg och Amanda Tapani lämnat in till tingsrätten.
Norran kan i dag berätta historien om brottsmisstankarna som dels gäller flera sexuella ofredanden mot unga flickor, dels langning av alkohol till unga flickor vid flera tillfällen.
Men framförallt: hur ett flera år gammalt dna-spår i en nedlagd polisutredning om dubbla sexuella ofredanden mot två flickor ledde polisen vidare.
Historien börjar med att två flickor i Skellefteå vintern 2016/2017 via sociala medier (Snapchat) erbjuds att få cigaretter från en person som nyttjar ett användarnamn och inte sitt eget namn.
Det slutar minst sagt obehagligt: när flickorna hämtar cigaretterna vid en busskur så uppstår misstankar om att cigarettpaketen innehåller kroppsvätskor från personen som placerat ut dem.
Det görs då en polisanmälan om sexuellt ofredande. Polisen säkrar dna-spår från cigarettpaketen – men ingen matchning hittas när polisen gör en sökning i dna-registren.
– De unga målsägandena kan vid den här tidpunkten inte heller bidra med något namn, så polisen får inte något utpekande om en gärningsman, säger Lars-Marthin Markstedt vid polisen i Skellefteå.
Eftersom polisen inte kommer vidare så läggs utredningen ned.
Men ärendet tar en ny vändning när det under fjolåret inkommer nya polisanmälningar i Skellefteå med liknande brottstema.
Denna gång handlar det om att en 33-årig man i Skellefteå dels sexuellt ofredat en 14-årig flicka genom att skicka en bild på sitt könsorgan samt flertalet meddelanden med ”sexuell innebörd” till henne, dels att han langat alkohol till unga personer under 20 år efter att de stämt träff vid olika parkeringar i Skellefteå.
Brottstiden är vintern, våren och sommaren 2020.
I samband med att 33-åringen befinner sig i polishuset i Skellefteå den 21 oktober i fjol genomförs en så kallad kroppsbesiktning, där mannen topsas för att säkra hans dna.
När 33-åringens dna sedan kontrolleras mot äldre brottsutredningar, där det finns dna-spår, så blir det träff på händelserna med cigarettpaketen och de sexuella ofredandena mot de två unga Skellefteflickorna vintern 2016/2017.
Lars-Marthin Markstedt och Stefan Lundström vid polisen i Skellefteå understryker vikten av att polisen så långt det är möjligt topsar misstänkta personer.
– Det är ett otroligt bra hjälpmedel. I det här enskilda fallet så anser jag nog att brottet är uppklarat och det bör hålla i den rättsliga prövningen. De två åtalen har ju också ett liknande brottstema med unga tjejer som drabbas via utköp av tobak och alkohol, säger Stefan Lundström.
Den åtalades advokat Mikael Stenman:
– När det gäller åtalspunkten om sexuellt ofredande från i fjol så har han inget minne av att han skickat någon bild. Han förnekar att han har langat alkohol. Händelsen med cigarettpaketen har han inget minne av, så han kan varken erkänna eller förneka brott.
Målsägandebiträdet Fredrik Elevros:
– Det är så klart mycket allvarligt när en vuxen person systematisk letar upp olika unga människor för den här typen av brottslighet.