Männen fortfarande i majoritet

Männen är fortfarande i majoritet i Skellefteå kommunfullmäktige. Ett förhållande som försämrats under mandatperiodens gång. Och på ordförandeposterna finns ytterst få kvinnor.

Skellefteå2018-06-29 06:15

Det visar Norrans granskning av könsfördelningen i Skellefteås kommunfullmäktige. Då sex av tio politiker är män, hamnar kvinnorna i klar minoritet. Vid ingången av mandatperioden såg det betydligt bättre ut, då nästan hälften av ledamöterna var kvinnor. Men avhopp har lett till fler män.

Mannen håller i klubban

På ordförandeposterna ser det ännu dystrare ut. Av 16 ordföranden är bara fyra kvinnor. Då är samtliga nämnder inräknade, samt fullmäktige och kommunstyrelsen. Men eftersom en av kvinnorna, Maria Marklund (S) innehar två av posterna, rör det sig alltså om endast tre stycken kvinnor.

Drygt hälften av partierna har en perfekt könsfördelning i fullmäktige. Hos Moderaterna, Vänsterpartiet, Centern och Kristdemokraterna är fördelningen 50-50. Hos Liberalerna och Miljöpartiet dominerar emellertid männen, så även inom Socialdemokraterna i dag. Men utvecklingen är densamma här som sett till hela fullmäktige – i början av mandatperioden såg det mycket bättre ut.

Vänsterpartiet sticker ut

Hur det blir efter valet i höst – återstår att se. Men vallistorna till kommunfullmäktige säger en del om detta. De flesta partier har relativt jämlika listor, med ett visst övertag av män. Två partier sticker ut. Vänsterpartiet, som är unika i sitt slag – med en överrepresentation av kvinnor med 62 procent. Och så motsatsen Sverigedemokraterna, med endast 20 procent kvinnor.

Maria Marklund (S) låter smått förvånad över antalet kvinnliga ordföranden.

– Är det verkligen så?, undrar hon och börjar räkna namn.

Dessutom står du för två av ordförandeposterna, vilket betyder att det rör sig om bara tre kvinnor.

– Det kan jag hålla med om att det kunde se bättre ut. Men det är inte helt lätt, även om man arbetar aktivt med frågan, säger hon.

Hur arbetar ni med frågan?

– Vi har en medveten strategi, efter beslut bland annat i partistyrelsen, exempelvis varannan damernas. Men vi försöker även tänka på annat, som ålder, demografi och etnicitet.

Är underlaget för litet för att tillsätta kvinnor som ordföranden?

– Nej, vi har ett bra underlag, många duktiga kvinnor och vi försöker också pusha och hjälpa dem fram. Ibland tror jag att det kan vara kopplat till arbetsmiljön, de långa mötena, vi kan behöva arbeta på att underlätta för exempelvis politiker med småbarn.

Blir det mer jämställt efter valet?

– Exakt hur fördelningen blir är det för tidigt att säga, men självklart är det ett område vi ska titta på, säger Maria Marklund.

Moderaterna behöver inte skämmas över brist på kvinnor i politiken. Men när Andreas Löwenhöök, gruppledare, valdes in i fullmäktige såg det annorlunda ut, med få kvinnor på listan.

– Jag har drivit frågan om varvade listor hårt, då jag ser det som viktigt. Det handlar ju om att vi som politiker ska representera befolkningen.

Han tror att ett intensivt rekryteringsarbete ligger bakom det faktum att M i dag lyckats öka antalet kvinnor på framträdande positioner, vilket ”är fullt rimligt”, säger han.

Med tillägget:

– I grunden handlar politik om engagemang och kompetens, inte om kön, säger Andreas Löwenhöök.

Liberalerna i Skellefteå har en uttalad ”varannan-strategi”, men det är ingen garanti för att lyckas, säger gruppledaren Andreas Westerberg.

Idag har ni fyra mandat, varav en är kvinna. Hur kommer det sig?

– Det såg bättre ut i början av mandatperioden, men när man har få mandat så slår det snabbt över om någon hoppar av. Vi har även annat att ta hänsyn till, exempelvis bostadsort, ålder och kunskap, säger han.

Svårare hitta yngre

Charlotta Enqvist, gruppledare för Kristdemokraterna, upplever inte att det varit tufft att få till en jämn fördelning på listan. Hon tror inte specifikt på ”kvoteringar”, utan menar att det går att få till ändå – så länge underlaget är bra.

– Då har vi större problem med att hitta yngre politiker, där kan jag uppleva att vi misslyckats en smula i och med att jag är yngst, konstaterar hon.

Centerpartiets gruppledare, Carina Sundbom, säger att de inte har en uttalad ”varannan-strategi.”

– Vi vill ha en jämn fördelning utifrån fler parametrar som, kön, ålder och bostadsort exempelvis. Vi strävar efter god representation och håller frågan levande, säger hon.

”Utsatt position”

Gruppledaren för Miljöpartiet, Hans Brettschneider, är inte helt nöjd med att de för tillfället bara har en en kvinna i fullmäktige.

– Det är tufft överlag att rekrytera medlemmar. Jag upplever att det är ännu svårare att rekrytera kvinnor. Kanske har det att göra med att Miljöpartiet ofta är i en rätt utsatt position, det är många som kan komma med tuff kritik mot den som engagerar sig, säger han.

Jag personligen ser inte en koppling mellan en jämn könsfördelning och jämställd politik. Det viktiga är ändå värderingarna hos de politiker vi har.

Hur menar du då?

– Vi driver många frågor som liknar Centerpartiets, men just vi anklagas ofta för att ”utarma Norrland”, kritiken fastnar lätt i vissa frågor. Om alliansen höjer bensinskatten blir det inte mycket väsen, men om vi vill det blir det ramaskri, säger Hans Brettschneider.

”Inte ett stort problem”

Sverigedemokraterna har i dag två ledamöter i fullmäktige, båda är män. Och på deras vallista till kommunfullmäktige är fyra av 18 kvinnor. Men SD:s Markku Abrahamsson tycker inte att det är ett problem.

– Jag personligen ser inte en koppling mellan en jämn könsfördelning och jämställd politik. Det viktiga är ändå värderingarna hos de politiker vi har.

Men varför är det så få kvinnor som engagerar sig i SD?

– SD har traditionellt sett drivit många hårda frågor, exempelvis om lag och ordning, men det håller på att förändra sig. Ju mer traditionellt ”kvinnliga” frågor vi driver, exempelvis vård och omsorg, desto fler blir kvinnorna.

Om politikerna ska representera befolkningen, blir det inte ett problem om ni nästan bara är män?

– Nej, jag tror inte det. Vi kan fortfarande driva en jämställd politik. Därmed inte sagt att jag inte vill att fler kvinnor engagerar sig. Man ska även ha i åtanke att SD är en relativt ung organisation, säger Markku Abrahamsson.

Bäst i klassen är utan tvekan Vänsterpartiet. Här finns inte bara en jämn könsfördelning, här dominerar kvinnorna. På vallistan finns 18 kvinnor av totalt 29 namn. Agneta Hansson är gruppledare.

Kan det bli ett problem åt andra hållet – att ni har för få män?

– Nej, det tror jag inte, kvinnorna har så mycket att ta igen historiskt sett. Jag tror inte att en övervikt av kvinnor riskerar att ställa till orättvisa, säger hon.

Hur kommer det sig att ni tycks ha lättare att rekrytera kvinnor?

– Kan det vara vår politik? Vi är ett feministiskt parti, och vi tar ställning för samhällsgrupper som har det svårast i samhället. Här finns exempelvis många kvinnodominerade yrkesområden. Det kan bidra till att vi lyckas, säger hon.

Agneta Hansson (V).

Kan det vara vår politik? Vi är ett feministiskt parti, och vi tar ställning för samhällsgrupper som har det svårast i samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om