Efter att polisen bedrivit inre och yttre spaning mot den två männen under en tid så greps de i början av juni. Utifrån den bevisning som åklagaren presenterade beslutade Skellefteå tingsrätt att männen skulle häktas, på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott.
Det framgår av olika handlingar att polisen hittade narkotika på flera platser runt om i Skellefteå kommun, och att det sammanlagt innebar att mängden narkotika uppgick till grovt brott.
De två männen, 25 respektive 32 år, har i omgångar omhäktats av Skellefteå tingsrätt eftersom åklagaren begärt mer tid för att kunna väcka åtal.
Den 16 augusti var det tänkt att åtal skulle väckas, alternativt att ytterligare förlänga utredningstiden. Men samma morgon beslutade åklagare Jonas Fjellström att de två männen omedelbart skulle försättas på fri fot:
– Vi har kommit i ett utredningsläge där det inte längre är nödvändigt att hålla de huvudmisstänkta häktade. De är alltjämt misstänkta för grovt narkotikabrott, men jag gör bedömningen att det inte är proportionerligt att fortsätta hålla männen häktade.
Men grovt narkotikabrott ger minst två års fängelse vilket är en straffnivå som normalt ska innebära obligatorisk häktning?
– Det förekommer regelbundet att personer, som misstänks för brott som har straffminimum på två års fängelse, efter en tid släpps ur häktet. Det är absolut ingen regel att dessa alltid måste sitta häktade tills åtal och rättegång blir aktuellt, svarar Jonas Fjellström.
Finns inte risken att de misstänkta på fri fot kan försvåra utredningen?
– Utredningsarbetet har pågått hela sommaren och det har vidtagits nödvändiga utredningsåtgärder innan frisläppandet som gör att jag bedömer risken som liten att de kan försvåra utredningen. Min bedömning är att det kommer att dröja månader innan förundersökningen är klar och åtal kan väckas.
Vilken typ av utredningsåtgärder är detta?
– Det handlar om tekniska delar men även kartläggning av pengar, penningflöden och andra ekonomiska utredningsåtgärder. Det ska även göras spårsökning av emballage på NFC i Linköping, svarar Jonas Fjellström.
Den stora knarkhärvan har inneburit att flera personer som misstänks ha köpt mindre mängder narkotika utreds av polisen, men de har inte suttit frihetsberövade.