Mångmiljonsatsning för att underlätta byggandet

Vid en presskonferens under onsdagen på Sara Kulturhus i Skellefteå presenterade jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) regeringens nya satsningar för att underlätta hållbart samhällsbyggande i Norr- och Västerbotten. Bland annat avsätts 40 miljoner kronor per år för att stötta kommunerna här i deras processer för att klara samhällsomvandlingen.

Lorents Burman och Märta Stenevi.

Lorents Burman och Märta Stenevi.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2021-09-08 13:34

Märta Stenevi konstaterar att flera stora företagsetableringar och expansioner pågår och planeras i Norr- och Västerbotten, vilket medför att städer och mindre orter kommer att behöva växa mycket på kort tid. 

– Regeringen vill ge kommunerna de bästa förutsättningarna att skapa långsiktigt hållbara livsmiljöer och därför föreslår vi att medel avsätts för innovativa, inkluderande och hållbara samhällsbyggnadsprojekt i de båda länen, berättar Märta Stenevi. 

Stödet för 2022 omfattar 15 miljoner kronor och trappas sedan upp för att omfatta 40 miljoner per år fram till 2030. Regeringen vill också förstärka Rådet för hållbara städer med två miljoner kronor per år. Rådet är en resurs i den statliga samordningen för hållbar stadsutveckling.

– För att kunna klara den här snabba expansionen måste kommunernas processer fungera bra och det vill vi underlätta med det här stödet. Bland annat är det mycket viktigt att de har en bra dialog med medborgarna för att få acceptans för sina planer för byggandet, säger Märta Stenevi.

undefined
"Regeringen vill ge kommunerna de bästa förutsättningarna att skapa långsiktigt hållbara livsmiljöer, säger Märta Stenevi.

På fredag kommer hon att träffa företrädare för de berörda kommunerna, bland annat Skellefteå.

– Jag ser fram emot ett bra samtal kring hur vi ska kunna nå de uppsatta målen, berättar Märta Stenevi.

I Skellefteå ska det byggas cirka 5 000 nya bostäder under fem år och Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå, välkomnar den här satsningen från regeringen.

– Även om det ska byggas snabbt måste vi tänka klimatsmart och säkra att det byggs på ett hållbart sätt. När det är bråttom är det annars lätt hänt att man genar lite grann. Vi är den stad som kommit längst i den här processen och lärdomar från oss kan också appliceras på andra ställen, säger Lorents Burman

För att Boverket ska utveckla arbetet med omställningen till en cirkulär ekonomi inom byggsektorn avsätter regeringen tio miljoner kronor per år till och med 2024. Som en del i arbetet ska Boverket arbeta för att möjliggöra byggande med mindre cementanvändning och främja återvinning och återbruk av befintligt byggmaterial.

Regeringen genomför också en riktad satsning på forskning och innovation om återbruk, återvinning, respektive nya och alternativa material i bygg- och anläggningssektorn. Vinnovas forskningsanslag förstärks med 35 miljoner kronor 2022. Anslaget förstärks även med 35 miljoner kronor per år 2023–2024 för att Vinnova, tillsammans med Formas, ska bidra till forskning och innovation om hållbara byggmaterial.

– Vi behöver helt enkelt få fram fler alternativ när det gäller byggprodukter, konstaterar Märta Stenevi.

Regeringen har sedan tidigare infört krav på klimatdeklaration vid uppförande av nya byggnader som börjar gälla från och med den 1 januari 2022. Boverket föreslås nu få utreda om och hur ett införande av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan kan påskyndas och hur tillämpningen av klimatdeklarationer kan utvidgas. Boverket anvisas 5 miljoner kronor för detta uppdrag.

– Tidigare har målet varit att införa gränsvärden 2027 men vi vill att dessa ska kunna tas i bruk tidigare, helst redan 2025, säger Märta Stenevi. 

Denna satsning tilltalar också Lorents Burman.

– Jag var ordförande för Trästad 2012 och redan då poängterade vi vikten av att införa klimatdeklarationer och gränsvärden. Så den här satsningen från regeringen är efterlängtad, berättar han

Anslaget till SGU, ökas med fyra miljoner kronor 2022 för att identifiera åtgärder som kan öka tillgången på, och underlätta tillhandahållandet av alternativa bindemedel till betong. Naturvårdsverket ska kunna ta del av medlen.

– Att vi bara har en leverantör av cement blev ett uppvaknande för oss i samband med den uppkomna situationen hos Cementa så 

vi vill gärna att det i framtiden finns fler än en leverantör i Sverige, säger Märta Stenevi. 

Regeringen föreslår också att ett bidrag på två miljoner kronor ges till föreningen Trästad Sverige under 2022 för att fortsätta stötta utvecklingen av klimatsmart och rationellt byggande i samhället.  

– Trä är ett fantastiskt material och Skellefteå spelar en viktig roll inom Trästad Sverige, säger Märta Stenevi.

Klimatdeklaration

Klimatdeklaration är ett begrepp som används i olika sammanhang för en redovisning av utsläpp av växthusgaser. Begreppet används för till exempel en vara, tjänst, organisation eller individ. Beroende på sammanhang kan deklarationen ha olika syften och bygga på olika beräkningsregler eller regelverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!