Intresset för etableringar har ökat rejält i Skellefteå som väntas få en kraftig tillväxt de kommande åren. Befolkningsmålet är 90 000 2030, en vilket innebär en ökning med mer än 20 procent.
Skellefteå har tre handelsområden som är tydligt utmejslade i centralorten: centrum, Solbacken och Anderstorp .
– Intresset för externhandeln har ökat de senaste åren. Samtidigt har vi varit noga med att bevara centrumhandeln, säger Anja Palm.
Extern handel inrymmer sådant som är skrymmande och sällanköpsvaror som möbler, vitvaror, inredning och hemelektronik.
På Anderstorp, mitt emot Anderstorps torg, håller tre butiker, Jula, Willys och Hööks, på att etableras i dag via Julas fastighetsbolag G K Blanks Fastigheter.
Lite söderut ska Anderstorp handelsområde ligga med en kommande nydragen väg mellan Gymnasievägen och Nålvägen. Där väntas detaljplanen ut på granskning innan sommaren. På handelsområdet kommer 10 till 15 tomter att avsättas speciellt för extern handel. Näringslivskontoret har sedan tidigare drygt 30 möjliga etableringar som visat intresse för området.
– Vi kommer under året att återuppta kommunikationen med dem tillsammans med Mark- och Exploateringskontoret, berättar Anja Palm.
En evig fråga är etableringen av ett tredje systembolag som många vill se på söder, utöver butikerna i centrum och på Solbacken.
– Vi är i kontakt med Systembolaget. De följer utvecklingen här noga. Det är inte aktuellt med en etablering just nu. De behöver ett större befolkningsunderlag för en etablering och de har nyligen investerat och utvecklat dagens två butiker och tycker därför att det är rimligt med de två i nuläget, säger Anja Palm.
På Solbacken finns i dag mark med detaljplan som möjliggör handel.
– Men trafiksituationen är problematisk på området, konstaterar Anja Palm.
I cityhandeln har det skett en stor förändring. Nya fastighetsägare har köpt upp delar av centrum från lokala ägare h jobbar aktivt för att få till nya hyresgäster.
– Butikskedjorna tittar via olika aktörer på Skellefteå och många kommer att etablera sig via fastighetsbolagen, berättar Anja Palm.
Då det byggs nya flerbostadshus ges det ofta möjligheter för lokaler som kontor eller butiker i bottenplan. På näringslivskontoret räknar personalen med att det då kan komma flera nya etableringar.
– Vi kan förmedla kontakter med fastighetsbolagen. Vi kan förmedla kontakter och fungera som matchmakers. Många tycker att det är bra att utveckla lokaler på bottenvåningarna, förklarar näringslivsutvecklaren Peter Karlstén.
Nya etableringar innebär också ett ökat personalbehov.
– Vi räknar med att det kommer att skapas många nya jobb i Skellefteå framöver och där är butikerna med i beräkningen. Det finns definitivt utmaningar med kompetensförsörjningen framöver. Samtidigt ser vi redan nu att personer som inte pratar svenska och är ”medföljande” har fått jobb i butik. Vi hoppas att arbetsgivarna funderar på att ta in fler nationaliteter då det kan ge en förhöjd kundupplevelse, säger Anja Palm.
– Samtidigt blir det nu lättare än på länge för ungdomar som gått ut gymnasiet att få instegsjobb. Vi ser redan nu att det är otroligt många extrajobb ute, konstaterar Peter Karlstén.