Många vill bli Nos-spanare

I måndags bjöd polisen i Skellefteå in hundägare till en informationsträff om projektet Nos- och spaningspatrullen för aktiva hundägare (NOS), som genomförs över hela landet. ”Hundägare är ute i naturen, i olika miljöer och i alla väder. Vi behöver deras hjälp”, säger kommunpolisen Ewa Öberg Öström.

Mattias Käller, kommunal brottsförebyggare, berättade bland annat om hur Skellefteå kan bli en tryggare plats.

Mattias Käller, kommunal brottsförebyggare, berättade bland annat om hur Skellefteå kan bli en tryggare plats.

Foto: Carina Kvist

Skellefteå2018-09-16 12:00
undefined
Hundägaren och Nos-spanaren Ulrika Gustafson, här med hennes hund Wilma. ”Det är viktigt att vi tillsammans arbetar för ett tryggare samhälle”, säger Ulrika.

Intresset bland hundägarna var stort, hela 65 personer kom till träffen som skulle handla om vad de ska tänka på, vad de ska observera vid misstanke om brott och hur de ska agera. Hundägarna fick också en inblick i hur tjuven tänker.

– Ni är ute i ur och skur och kan era promenadstråk. Märker ni något som ser misstänkt ut, hör ni något på bussen som låter skumt, ser ni ett överfall eller någon som snattar. Agera genom att ringa polisen. Är det brådskande så ring 112. Om det inte är brådskande så ring 114 14 eller gå in på polisens hemsida och gör en anmälan, säger Ewa Öberg Öström och tillägger.

– Ta på de brottsförebyggande glasögonen och håll ett extra öga. Det finns alltid en mottagare för den oro ni känner och det finns ett förebyggande råd som tar tag i det.

undefined
Kommunpolisen Ewa Öberg Öström informerade om hur hundägare kan hjälpa till vid misstanke om brott.

Förebyggande arbete

Polisen samverkar med Förebyggande rådet i Skellefteå (FRIS) där kommunstyrelsen, socialnämnden, fritidsnämnden, barn- och grundskolenämnden, gymnasienämnden, kulturnämnden och landstinget ingår. Mattias Käller, kommunal brottsförebyggare, berättar att FRIS har en lång historik och kontinuitet i Skellefteå.

I Trygghetsforum, som är ett lokalt brottsförebyggande råd, får alla vara med. Individer, föreningar, olika förvaltningar och organisationer, säger han.

– Skellefteå har i förhållandevis låg brottslighet. Det är viktigt att vi bryr oss och att vi tillsammans jobbar brottsförebyggande. Vi jobbar också med olika otrygghetsfaktorer, tillägger Ewa Öberg Öström.

På hösten och i skydd av mörkret så görs en hel del inbrott, stölder och skadegörelser. Många kan känna sig otrygga att vistas utomhus. För att öka den upplevda tryggheten så genomförs trygghetsvandringar för att se om det kan göras förbättringar.

undefined
Mattias Käller, kommunal brottsförebyggare, berättade bland annat om hur Skellefteå kan bli en tryggare plats.

– Vem som helst kan ta initiativ till en trygghetsvandring. Finns det platser som känns otrygga så kontakta kommunens kundtjänst så hjälper de till att ni kommer till rätt person. Därefter så försöker vi samordna en trygghetsvandring tillsammans med polis, fastighets- och markägare, så undersöker vi vad som kan förbättras, säger Mattias Käller.

”Det är viktigt att vi bryr oss och att vi tillsammans jobbar brottsförebyggande”.

Polisens telefonnummer

Ring 114 14 för alla ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser. Det är öppet dygnet runt, alla dagar under året. De som svarar pratar svenska och engelska.

Slå endast 114 14 (inget riktnummer).

Från utlandet ringer du +46 77 114 14 00.

Ring 112 - larmnummer om du behöver akut hjälp

Om du är eller nyligen varit utsatt för brott – oavsett hur allvarligt brottet är.

Vid pågående eller nyligen inträffade händelser som innebär fara för liv, egendom eller miljö.

Om du vet att ett brott kommer att begås, att ett brott pågår eller att ett brott nyligen har skett – oavsett hur allvarligt brottet är.

Om du varit med om en viltolycka i trafiken.

SOS Alarm tar emot ditt samtal och larmar polisen.

De som svarar pratar svenska och engelska.

Om det finns tid kan de ta hjälp av en tolk.

112 är ett gratisnummer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om