Många Skelleftebor hyr ut sin privata bostad

Nu när det finns stor brist på hus och lägenheter i Skellefteå på grund av de stora investeringarna som görs här är det alltfler Skelleftebor som väljer att hyra ut sitt hus eller sin bostadsrätt. Men hur ska man då göra för att detta ska gå så smidigt som möjligt?

"Vi får en hel del förfrågningar om detta och speciellt nu när många skelleftebor åker ut till sina sommarstugor och kan tänka sig att i alla fall hyra ut sin ordinarie bostad fram till hösten", berättar Robert Forslund.

"Vi får en hel del förfrågningar om detta och speciellt nu när många skelleftebor åker ut till sina sommarstugor och kan tänka sig att i alla fall hyra ut sin ordinarie bostad fram till hösten", berättar Robert Forslund.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2021-05-10 06:15

– Vi får en hel del förfrågningar om detta och speciellt nu när många skelleftebor åker ut till sina sommarstugor och kan tänka sig att i alla fall hyra ut sin ordinarie bostad fram till hösten, berättar Robert Forslund, biträdande jurist vid Advokatbyrån Kaiding i Skellefteå.

Här drar han paralleller till situationen i Arjeplog där många bybor hyr ut sina hus till biltestarna under vintern och själva bor i en husbil.

Robert Forslund berättar att när man hyr ut sin bostad för annat än för fritidsändamål regleras det av lagen om uthyrning av egen bostad, även kallad privatuthyrningslagen. 

– Den lagen tillkom 2013 och syftar till att stimulera privatpersoner att undvika kostnad för dubbelt boende genom hyra ut ägt boende, som kan utgöras av en bostadsrätt, villa eller ägarlägenhet eller del därav. Lagen gör det lättare för privatpersoner att hyra ut en bostad som man själv inte har något behov av för tillfället.

undefined
Tar man ut för mycket i hyra kan hyresvärden bli återbetalningsskyldig på det belopp som påtagligt överstiger kapitalkostnaden och driftskostnaderna.

Lagen gäller när man hyr ut en lägenhet som man äger direkt eller indirekt, till exempel en villa eller en bostadsrätt.

– Lagen tillämpas även om man bara hyr ut ett möblerat eller omöblerat rum.

Däremot gäller privatuthyrningslagen inte om man äger en hyresfastighet med flera lägenheter som hyrs ut.

– Då anses det istället handla om näringsverksamhet och då är det helt andra regler som gäller, bland annat besittningsskydd som innebär att hyresgästen oftast har rätt att bo kvar i sin bostad även om hyresvärden försöker säga upp hyresavtalet. 

Enligt privatuthyrningslagen får hyresgästen inget besittningsskydd och man kan utan att ange anledning säga upp hyresavtalet, dock tidigast till avflyttning inom tre månader.

undefined
En vanlig fråga som Robert Forslund får är hur mycket man kan ta betalt i hyra för en privatbostad.

Robert Forslund tycker att man alltid ska skriva ett avtal när man hyr ut sin bostad för att ha allt skriftligt om vad som gäller.

En vanlig fråga som Robert Forslund får är hur mycket man kan ta betalt i hyra för en privatbostad. 

– Hyresvärden får ta ut en kostnadsbaserad hyra som beräknas schablonmässigt efter en avkastningsränta på bostadens marknadsvärde och de faktiska driftkostnaderna.

För att bli konkret ger han ett exempel på hyresberäkning enligt privatuthyrningslagen.

– Låt oss säga att en bostadsrättslägenhet värd 3 miljoner kronor hyrs ut i andra hand. Avgiften till bostadsrättsföreningen är 1 900 kronor per månad. Med en skälig avkastningsränta om två procent, vilket är ett par procent över Riksbankens referensränta blir kostnaden för hyresvärden 3 miljoner x 0,02/12+1900, vilket blir 6 900 kronor. 

Hyresbeloppet får inte påtagligt vara högre än detta belopp och i rättspraxis har man accepterat att det får överstiga med upp till fem procent. 

undefined
" Hyresvärden får ta ut en kostnadsbaserad hyra som beräknas schablonmässigt efter en avkastningsränta på bostadens marknadsvärde och de faktiska driftkostnaderna", berättar Robert Forslund.

– Här skulle alltså 6 900 kronor med ett påslag om fem procent göra det möjligt att ta ut 7 245 kronor av hyresgästen. Sedan kan man så klart lägga till faktiska och nödvändiga kostnader för till exempel el och vatten om dessa ingår i hyran som man får av hyresgästen. Om bostaden hyrs ut helt eller delvis möblerad kan ett visst ytterligare påslag på hyran göras.

Tar man ut för mycket i hyra kan hyresvärden bli återbetalningsskyldig på det belopp som påtagligt överstiger kapitalkostnaden och driftskostnaderna. Detta gäller även om den som hyrt lägenheten inledningsvis accepterat hyresbeloppet.

Bostadsbrist

Nyligen gick Northvolt ut och berättade om oron: företaget har många som ska flytta till jobb i Skellefteå, men utbudet är inte stort. Det mesta av nyproduktionen ligger i praktiken minst ett halvår bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!