En askgravplats är en gravplats för askor och urnor. Maria Sandström förklarar att till skillnad från kistgravar och urngravar har de anhöriga ingen blomkulle att sköta om, istället finns en samplantering som kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för. Detsamma gäller minneslundar, som kom till för att möta önskemål från anhöriga som inte själva kunde ta hand om en traditionell grav.
– Men minneslundar är anonyma och många önskade en mer personlig plats att gå till för att sörja. Så man kan säga att askgravplatsen är en kompromiss mellan minneslund och konventionell gravplats, säger Maria Sandström.
Anhöriga betalar en kostnad för sten och skötsel av gemensamma planteringar under de 25 år som den begränsade gravrätten omfattar. Tiden går sedan att förlänga mot en avgift.
Askgravplats finns redan på Lund men Svenska kyrkan ser att det kommer att behövas fler. Den som nu anläggs ska rymma cirka 400 gravplatser och planeras bli klar under våren 2025. Tidigast hösten 2025 blir det aktuellt med gravsättning.
– Öar av plantering kommer att växa fram allt eftersom det efterfrågas platser, säger Maria Sandström.
Gravplatsen är enskild och har plats för flera familjemedlemmar. Eftersom gravplatsen inte är anonym kan de anhöriga vara med vid gravsättningen – en värdefull aspekt för många.
– Vi ska se till att det finns olika möjligheter så att det passar olika önskemål, och vi ser fram emot att kunna erbjuda det här alternativet. Det känns jättefint, säger Maria Sandström.