Många lån och shopping ledde till kvinnans brott

Skelleftekvinnans lånekarusell, shoppande och psykiska mående gjorde att hon började lura arbetsgivaren. Det skedde vid 137 gånger då hon gjorde felaktiga återköp i kassan. Sammanlagt hamnade drygt en halv miljon kronor på kvinnans egna konton.

Skelleftekvinnan gjorde 137 falska återköp vilket sammanlagt gav drygt en halv miljon kronor på två egna bankkonton. Nu har hon åtalas för trolöshet mot huvudman. Advokat Anton Strandberg och chefsåklagare Åsa Jonsson ska snart mötas i rättssalen i Skellefteå.

Skelleftekvinnan gjorde 137 falska återköp vilket sammanlagt gav drygt en halv miljon kronor på två egna bankkonton. Nu har hon åtalas för trolöshet mot huvudman. Advokat Anton Strandberg och chefsåklagare Åsa Jonsson ska snart mötas i rättssalen i Skellefteå.

Foto: Jessica Gow/Arkivbild

Skellefteå2023-04-23 19:00

Åtalet som chefsåklagare Åsa Jonsson lämnat in till Skellefteå tingsrätt beskriver hur psykisk ohälsa, kombinerat med ständigt växande problem med nya lån och behovet av att döva känslorna med att handla mer eller mindre nödvändiga saker, kan sluta med att en person tappar kontrollen på sitt beteende.

Den 30-åriga kvinnan jobbade vid det här tillfället – brottet inträffade för några år sedan – på en arbetsplats i Skellefteå där en viktig del är att ta emot kunder och gäster.

Det innebar att en av arbetsuppgifterna för kvinnan var att ha ett ansvar för kassan.

Under ett och ett halvt år begick 30-åringen systematiska brott mot arbetsgivaren. Det skedde genom att hon gjorde felaktiga återköp i kassan.

undefined
Den onda spiralen av dåligt psykiskt mående, många lån och shopping bidrog enligt Skelleftekvinnan till agerandet med de upprepade och falska återköpen.

Det skedde vid 137 tillfällen, beloppen varierade mellan några hundralappar och drygt 6000 kronor. Sammanlagt förde hon över 553 000 kronor.

Allt upptäcktes när företagets räkenskaper och bokslut granskades och det framgick att det fanns en ”extrem hög differens”.

Spåren ledde mot den 30-åriga kvinnan, som alltså haft arbete vid kassan som en av flera arbetsuppgifter.

En polisanmälan gjordes och det fortsatta utredningsarbetet avslöjade att Skelleftekvinnan gjort felaktiga återköp och fört över summorna på två egna bankkonton.

Ett återköp innebär att en kund först betalar med betalkort för en vara eller tjänst. Av någon anledning vill sedan kunden i ett senare skede ha tillbaka hela eller delar av transaktion, vilket behörig personal ordnar vid kassans betalterminal. Transaktionerna kan följas i en händelsekedja.

Men här handlade det alltså om falska återköp.

Det har hållits tre polisförhör med kvinnan där hon konfronterats med misstankarna om brottet ”trolöshet mot huvudman”, vilket innebär att man missbrukar en förtroendeställning och orsakar skada för arbetsgivaren.

undefined
Den 30-åriga kvinnan har förhörts av Skelleftepolisen vid tre tillfällen, det sista förhöret hölls så sent som den 3 mars. Då erkände hon brottet trolöshet mot huvudman.

I det sista förhöret den 3 mars i år läser polisens förhörsledare först upp samtliga enskilda händelser om falska återköp.

– Jag har inget minne av det, jag har inte så mycket att säga, blir kvinnans upprepade svar.

I förhöret erkänner hon brott.

Hon säger också:

– Jag minns inte hur det började men den här perioden hade jag tagit några privatlån och mådde dåligt och hade ett shoppingberoende. Det samlades upp till högre belopp som gjorde att jag inte hade råd att betala. Det var mycket kopplat till att jag mådde dåligt. När jag köpte något nytt kändes det bättre för stunden.

Det framgår också att hennes livssituation nu har kraftigt förbättrats med nytt jobb, hjälp med måendet och kontroll över shoppandet.

Advokat Anton Strandberg:

– Hon vill framhålla att hon under den här tiden hade problem med den psykiska hälsan och att det aldrig fanns en tanke på att ta så här mycket pengar.

undefined
Advokat Anton Strandberg är Skelleftekvinnans offentlige försvarare. ”Min klient har bett den tidigare arbetsgivaren om ursäkt”, berättar han.

– Hon började göra några återköp för att hantera kostnader för andra lån, vilket snabbt eskalerade i takt med att kostnaderna ökade för de andra lånen. Min klient mår jättedåligt över vad hon gjorde och ångrar sig. Hon mår bättre i dag och bett sin tidigare arbetsgivare om ursäkt, tillägger han.

Åklagare Åsa Jonsson:

– Även om det handlar om en halv miljon kronor i falska återköp vid 137 tillfällen så har var och en av gärningarna inte omfattat några stora belopp. Det var inte heller något avancerat brottsupplägg. Därför gjorde jag bedömningen att det inte handlar om ett grovt brott.

Rättegången ska hållas i början av juni.

Få hjälp i skuldfällan

Du som är skuldsatt kan få gratis hjälp av en kommunal budget- och skuldrådgivare. De hjälper till att:

• Få koll på din ekonomi och ge råd hur du ska hantera och prioritera skulderna.

• Ansöka om skuldsanering. 

• Ge annat stöd före, under och efter en skuldsanering.

• Ta fram förslag på frivilliga överenskommelser med fordringsägarna, det vill säga de du är skyldig pengar (om du inte får eller vill ha skuldsanering).

• Diskutera bättre villkor hos de som du är skyldig pengar. 

Källa: Konsumentverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!