De senaste veckorna har Norran rapporterat om flera larm om bränder i skog och mark som senare visat sig handla om kontrollerade eldningar av ris, löv och liknande. Ofta handlar det om att en person har sett röken på avstånd och larmat om en eventuell skogsbrand.
För att undvika att räddningstjänsten larmas ut i onödan (och för att minska antalet push-notiser från din lokala tidning) finns det några saker som är bra att tänka på innan eldningen.
Larmen i sig är inget problem. Det är bra att folk som tror sig ha sett tecken på skogsbränder ringer och larmar om vad de har sett, menar Ola Lindström, brandmästare vid räddningstjänsten i Skellefteå. Men för att spara på räddningstjänstens resurser, som i värsta fall samtidigt kan behövas på annat håll, kan den som eldar faktiskt informera räddningstjänsten om brasan på förhand.
Detta är inte ett tvång, men det kan vara en god idé, menar Ola Lindström.
– Framför allt om man ska göra en större brasa, då kan man ringa räddningstjänsten och tala om det för oss innan. Vi har inget emot det, det gör att vi slipper en del falska larm.
Men oavsett om man anmäler innan man ska elda finns det något ännu viktigare att tänka på, nämligen att den som utför eldningen inte ska lämna platsen, säger han.
– Om det tydligt syns personer på plats brukar vi inte få in några samtal, de blir fler om man lämnar brasan, säger han och lägger till:
– Eldar man ska man vistas på platsen.
Den som eldar gör också klokt i att ha vidtagit åtgärder för att kunna släcka elden om det skulle behövas.
– Det är bra om man är beredd med en vattenkanna eller slang så man har någon förmåga att själv släcka elden om den skulle sprida sig.
Slutligen skickar Ola Lindström med en stark avrådan från att använda bensin vid någon form av eldning.
– Att elda bensin är förenat med stor fara, det blir ett explosionsartat förlopp. Istället kan man använda någon sorts tändvätska eller näver som har ett långsammare förlopp och alltså inte brinner lika snabbt.