Klockan har precis slagit tio. Förutom varma rätter står ett stort salladsbord uppdukat och väntar på första kunden som snart anländer. Värsta rusningen väntas dra igång först om ett tag.
– Det har gått över förväntan, säger Håkan om restaurangen.
I slutet av maj öppnade makarna Håkan och Ulrika Engström lunchrestaurangen på Hedensbyn, i den tidigare ”Morsans” gamla lokal. Det är just det tidigare restaurangnamnet som deras restaurangnamn anspelar på, ”Morsans och Farsans”.
Makarna drev tidigare restaurang på Kåge såg, men den lades ner. Samtidigt hade restaurangen som då var i lokalen på Hedensbyn gått i konkurs. Håkan berättar att de blev kontaktade av ägarna till lokalen som undrade om de var intresserade av att driva lunchrestaurang där istället.
– Mina tankar var ”hm, 61 år gammal. Ska jag börja om med en restaurang igen?” Jag var tveksam ett tag och bad om att få 24 timmars betänketid, säger han.
Och svaret blev ja.
– Jag trivs i branschen och kunderna så vi fortsatte med mat.
Men det har också varit en hel del jobb med lokalen innan öppnandet – allt från målning till möbleringen och själva utformningen för att få till ett bra flöde och känsla.
– Det har ökat stadigt sedan maj, säger Håkan om kundantalet som berättar att lunchrestaurangen har ett snitt på drygt 110-120 kunder per dag.
I restaurangen serveras husmanskost. Håkan är utbildad kock och det är framför allt han som står för matlagningen. Ulrika är kallskänk medan Iréne Åhlund är ansvarig för kassan.
– Sedan hjälps vi ju åt, säger Ulrika.
Irene och Håkan har jobbat tillsammans tidigare inom restaurangbranchen. När hon fick höra att makarna skulle öppna på Hedensbyn var hon snabb på att höra av sig till sin tidigare kollega.
– Jag jobbade på förskola men kände att restaurang är vad jag vill göra egentligen. Då hade jag tur, säger hon och berättade att hon klev på sitt nya uppdrag efter semestern.
– Det känns jättebra, men det vet jag ju, jag har ju jobbar med Håkan i 12 år förut.
Håkan Engström beskriver att det förutom jobb varit otroligt mycket tankar inför öppnandet av lunchrestaurangen. Men i slutänden har det blivit som de tänkt sig.
– Jag är jättenöjd men hur vi lyckades få flödet. Jag hade några idéer från början och det här blev bättre.