Nysatsning i klassiska lokalen – de är ”Morsan och farsan”

Håkan och Ulrika Engström har tagit över den tidigare Morsans-lokalen på Hedensbyn.
Men beslutet att öppna en ny lunchrestaurang var inte helt självklart.
– Mina tankar var ”hm, 61 år gammal. Ska jag börja om med en restaurang igen?”, säger Håkan.

"Jag vill att de ska kunna komma hit och känna att det alltid finns någonting", säger Håkan Engström om antalet rätter att välja på.

"Jag vill att de ska kunna komma hit och känna att det alltid finns någonting", säger Håkan Engström om antalet rätter att välja på.

Foto: Nellie Andersson

Skellefteå2024-10-26 21:00

Klockan har precis slagit tio. Förutom varma rätter står ett stort salladsbord uppdukat och väntar på första kunden som snart anländer. Värsta rusningen väntas dra igång först om ett tag. 

– Det har gått över förväntan, säger Håkan om restaurangen.

I slutet av maj öppnade makarna Håkan och Ulrika Engström lunchrestaurangen på Hedensbyn, i den tidigare ”Morsans” gamla lokal. Det är just det tidigare restaurangnamnet som deras restaurangnamn anspelar på, ”Morsans och Farsans”.

Makarna drev tidigare restaurang på Kåge såg, men den lades ner. Samtidigt hade restaurangen som då var i lokalen på Hedensbyn gått i konkurs. Håkan berättar att de blev kontaktade av ägarna till lokalen som undrade om de var intresserade av att driva lunchrestaurang där istället. 

– Mina tankar var ”hm, 61 år gammal. Ska jag börja om med en restaurang igen?” Jag var tveksam ett tag och bad om att få 24 timmars betänketid, säger han.

Och svaret blev ja.

– Jag trivs i branschen och kunderna så vi fortsatte med mat. 

undefined
Makarna Ulrika och Håkan Engström har jobbat tillsammans i tio år, nu driver de lunchrestaurangen Morsans och farsans.

Men det har också varit en hel del jobb med lokalen innan öppnandet – allt från målning till möbleringen och själva utformningen för att få till ett bra flöde och känsla. 

– Det har ökat stadigt sedan maj, säger Håkan om kundantalet som berättar att lunchrestaurangen har ett snitt på drygt 110-120 kunder per dag.

undefined
"Jag vill att de ska kunna komma hit och känna att det alltid finns någonting", säger Håkan Engström om antalet rätter att välja på.
undefined
"Det är lite speciellt att driva eget, det har sina baksidor men framför allt framsidor, säger Håkan Engström som innan "Morsans och farsans" tillsammans med sin fru drivit en annan restaurang i tio år.
undefined
"Det har varit en utmaning, vi har gjort mycket", säger Håkan Engström om lunchrestaurangen.
undefined
Ulrika ställer i ordning salladsbuffén.

I restaurangen serveras husmanskost. Håkan är utbildad kock och det är framför allt han som står för matlagningen. Ulrika är kallskänk medan Iréne Åhlund är ansvarig för kassan. 

– Sedan hjälps vi ju åt, säger Ulrika.

Irene och Håkan har jobbat tillsammans tidigare inom restaurangbranchen. När hon fick höra att makarna skulle öppna på Hedensbyn var hon snabb på att höra av sig till sin tidigare kollega. 

– Jag jobbade på förskola men kände att restaurang är vad jag vill göra egentligen. Då hade jag tur, säger hon och berättade att hon klev på sitt nya uppdrag efter semestern. 

– Det känns jättebra, men det vet jag ju, jag har ju jobbar med Håkan i 12 år förut.

undefined
Irene Åhlund har tidigare jobbat inom restaurangbranschen och tvekade inte att haka på när Morsans och Farsans skulle öppna.

Håkan Engström beskriver att det förutom jobb varit otroligt mycket tankar inför öppnandet av lunchrestaurangen. Men i slutänden har det blivit som de tänkt sig.  

– Jag är jättenöjd men hur vi lyckades få flödet. Jag hade några idéer från början och det här blev bättre. 

Fakta

År 2015 försvann Morsans då restaurangen blev Malins kök när krögaren Malin Falkman tog över verksamheten.

Fem år senare, i början av 2020, såldes den till Kungsgrillen-krögaren Abdel Oudjama som planerade att restaurangen skulle återfå namnet Morsans. Men pandemin kom i vägen.

2021 såldes restaurangen till Ayad Abid Ali som startade pizzerian Pizza Haus i lokalen. Våren 2023 bestämde han sig för att sälja.

Köparen blev Farida Jonsson. Hösten 2023 öppnade den asiatiska restaurangen Shangri-La. Bolaget försattes i konkurs i början av år 2024.

Då tog Håkan och Ulrika Engström över och tog tillbaka originalkonceptet – med en tvist. Nu driver paret Morsans & Farsans i lokalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!