Information om läget har gått ut till vårdnadshavare. Enligt en läsare som hört av sig till Norran handlar det om ett ”jättestort utbrott”.
Magsjukeproblemen, som även P4 Västerbotten rapporterat om, började tidigare i veckan.
– Det började, som vi ser det, i onsdags på eftermiddagen. Då var det barn som kräktes, säger Jeanette Nygren, rektor på Sunnanåskolan.
Skolan har totalt cirka 400 elever, i årskurserna F–6. På fredagen var ungefär 160 elever hemma.
– Men av de som varit hemma är det inte alla som är sjuka. Vi har uppmanat vårdnadshavare med barn i förskoleklass att, om möjligt, ha hemma barnen i dag även om de är friska, i förebyggande syfte. Det går cirka 60 barn i förskoleklass och många har varit hemma i dag, det har bara varit några få på skolan.
Men det innebär alltså att över 100 elever varit sjuka?
– Ja, precis. Sedan vet vi inte om alla haft magsjukesymtom, det går ju även andra smittor just nu.
Hur ser det ut bland skolpersonal?
– Totalt jobbar ungefär 40 personer på skolan, i dag har 12 personer varit sjuka. Av dem verkar det vara ungefär en handfull som fått den här magsjukan.
Under fredagen har skolan hållit ett möte tillsammans med bland annat smittskyddet i Västerbotten och kommunens enhet för livsmedel och hälsa.
– Även måltidschef och städchef är inkopplade, säger Jeanette Nygren.
Under helgen ska skolan städas extra noga.
– Redan nu på eftermiddagen blir det förstärkt städ från kommunen. Sedan har vi beställt extra städning nu under helgen, från ett externt företag. Det handlar bland annat om extra städning av mattor, soffor och leksaker, sa Jeanette Nygren på fredagseftermiddagen.
Utbrottet skulle kunna handla om calicivirus (vinterkräksjukan), men det vet man inte än. Flera sjuka personer har provtagits och provsvaren väntas komma i början av nästa vecka.
Det håller också på att utredas om smittan kan komma från maten på skolan.
– Utifrån de intervjuer som gjorts med måltidspersonal och vårdnadshavare till sjuka barn kan vi i dagsläget inte härleda det till något specifikt livsmedel, även om det inte kan uteslutas, säger Emil Arvidsson, miljöinspektör vid Skellefteå kommun.
Calicivirus dör vid upphettning över 100 grader i minst en minut men kan överleva i livsmedel som inte värmts, exempelvis sallader.
Har det tagits prover på maten?
– Nej, eftersom vår utredning initialt inte pekat mot något specifikt livsmedel har vi inte tagit några livsmedelsprover. Dessutom finns inte de sallader som gjordes tidigare i veckar kvar, så det finns inget att provta.