Ina lyfter samisk kultur på Instagram

Hur ser bilden av samer ut och vad får det för konsekvenser? Det är sådant Ina Omma lyfter på sitt snabbt växande Instagram-konto. "Att vi sitter och dricker sumpigt kaffe och tittar på regnet får ta väldigt lite plats", säger hon.

Ina Ommas Instagram-konto har fått stor uppmärksamhet. Den stora majoriteten är positiv, med fortsatta diskussioner eller hejarop.

Ina Ommas Instagram-konto har fått stor uppmärksamhet. Den stora majoriteten är positiv, med fortsatta diskussioner eller hejarop.

Foto: Johanna Salo

Skellefteå2020-10-23 09:00

Regnet faller utanför fönstret. I lägenhetsköket i Skellefteå står Ina Omma och kokar kaffe. Bredvid spisen ligger en skärbräda med torkat renkött.

– Kött är en väldigt stor del av samisk kultur, säger hon medan hon sätter sig vid bordet.

Som sydsame bär Ina det samiska arvet. Med det följde många funderingar kring vad det innebär att vara same.

– Jag är en sådan människa som analyserar precis allting konstant, och samisk identitet och normstruktur är ämnen som jag är väldigt intresserad av. Därför har jag funderat mycket och har väldigt många teorier kring det, säger hon och fortsätter:

– Jag blev tillfrågad att författa en text om rasism mot samer. Då slog det mig att vem ska formulera en text om rasism om samer om inte en same? Så jag gjorde det och fick väldigt fin respons.

Ina ville fortsätta lyfta liknande frågor och startade ett Instagram-konto. Responsen lät inte vänta på sig. På bara tre månader har kontot fått över 7 000 följare.

– Det är otroligt mycket aktivitet och det blir väldigt uppenbart att det här är ämnen som vi behöver prata om. För jag lyfter många ämnen som är tabubelagda och svåra. Det är ju inget nytt, det är problem och frågor som vi vet om men som vi kanske inte vågar prata om, berättar Ina.

undefined
Ina Ommas Instagram-konto har fått stor uppmärksamhet. Den stora majoriteten är positiv, med fortsatta diskussioner eller hejarop.

Rasism mot samer är ett återkommande tema, precis som för Ina i hennes vardag.

– Man möts av en sorts vardagsrasism varje dag. Främst skulle jag säga att det grundar sig i att folk är lite naiva, att man kanske inte reflekterat över att en åsikt eller ett uttalande är rasistiskt. Man tänker att man är snäll när man säger att man älskar alla samer, till exempel, säger hon.

Ofta handlar vardagsrasismen om exotifiering och andra typer av positiv rasism, förklarar Ina. Uttalanden maskeras som komplimanger, men bygger på stereotyper och fördomar om det samiska arvet.

– Det kan också vara mycket förväntningar. Folk kan till exempel bli förvånade av att jag bor här i stan. Och hur många renar man har, det är en klassiker. Jag och min man har inga renar. Eller jo, vi har en bit på väggen och lite i frysen.

Ina skrattar till.

– Men rasismen mot samer kan vara väldigt svårfångad, den är svår att sätta fingret på. Det mesta handlar ju om förväntningar på hur vi ska vara. 

En anledning till dessa fördomar, tror Ina, är att kulturen får lite plats i media.

– Att samer får ta så lite plats är ett väldigt stort problem, tycker jag. När de väl får ta plats är det väldigt exotiskt och en nidbild av hur en same ska bo och leva som presenteras. 

undefined
"Oavsett om man vill det eller inte är man ett ansikte utåt för samisk kultur om man bär kolt", säger Ina Omma.

Hon tar upp flera exempel, där samiska karaktärer antingen framställs som magiska sagofigurer eller som förtryckta.

– Men det som vi gör nu, att vi sitter och dricker sumpigt kaffe och tittar på regnet, det får ta väldigt lite plats. Den här vanliga, tråkiga vardagen som visar att samer är riktiga människor.

De få samer som syns får därför representera hela kulturen.

– Oavsett om man vill det eller inte så är man ett ansikte utåt för samisk kultur om man bär kolt eller uttalar sig om det. Det var kanske det som hindrade mig från att prata offentligt om det här i början, berättar hon och fortsätter:

– Tillhör man en minoritet så representerar du en mycket större del av mängden än vad du gör om du pratar som svensk, till exempel. Vi känner ett stort ansvar för hur vi representerar kulturen.

Känner du att omgivningens reaktioner begränsar dig?

– Det jag kan känna ibland är att jag måste tänka till en extra gång. Ibland kanske jag inte tar kolt på mig för att jag inte orkar representera alla samer just den dagen. Men då har jag valt bort en del av min kultur för att slippa omgivningens reaktioner. 

Men kanske är situationen på väg att förbättras. Ina är försiktigt positiv, framför allt till att fler tycks vilja visa upp sitt ursprung.

– Jag tror att allt fler blir mer och mer stolta över vårt ursprung. Jag har haft vuxna människor som är över 50 år som skriver och berättar att "jag har inte vågat kalla mig same tidigare men nu gör jag det", eller "i dag hade jag på mig kolt för första gången".

Ina Omma fortsätter försöka påverka genom sin Instagram. Hon bär fortsatt sin kolt med stolthet. Men mest stolt är hon att hon att hennes diskussioner ger andra människor kraft att ta upp sitt samiska arv.

– Det betyder nästan mest, avslutar hon med ett leende.

FAKTA

Namn: Ina-Angelica Omma

Ålder: 28 (29 i december)

Bor: Skellefteå

Familj: Mannen Niila och hunden Snurke

Arbetar med: Sjukvård, samisk slöjd. Studerar sydsamiska

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!