Magdalena Andersson träffade elever i Skellefteå

På onsdagen besökte Magdalena Andersson (S) Baldergymnasiet i Skellefteå. Hon samtalade med eleverna om vikten av att rösta i EU-valet – och passade samtidigt på att ge en känga till de vinstdrivande friskolorna: ”De ger ut fiffelbetyg”, säger hon.

I dagarna har Socialdemokraternas partiledare besökt flera verksamheter på sin turné i Norr- och Västerbotten.

I dagarna har Socialdemokraternas partiledare besökt flera verksamheter på sin turné i Norr- och Västerbotten.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2024-05-08 18:00

Nyheten i korthet

  • Magdalena Andersson (S) besökte Baldergymnasiet i Skellefteå och uppmuntrade eleverna att rösta i EU-valet.
  • Hon kritiserade också vinstdrivande friskolor, menade att de "ger ut fiffelbetyg" och förespråkade för att bryta upp stora skolkoncerner.
  • Andersson betonade även vikten av att stödja Ukraina och menade att det är en avgörande fråga för Europas framtid.

I dagarna genomför Magdalena Andersson en turné längs Norrlandskusten med stopp från Luleå i norr till Umeå i söder.

På onsdagsmorgonen var hon i Skellefteå för att besöka Baldergymnasiet. Hon träffade flera klasser och fick svara på elevernas frågor.

– Jag tycker om att besöka gymnasieskolor, det är intressant att höra vad ungdomar tycker och tänker. Det är många som får rösta för första gången nu i EU-valet och då kan man ju uppmana dem att faktiskt gå till vallokalen, säger Magdalena Andersson till Norran.

undefined
Många elever på Baldergymnasiet tog chansen att diskutera politik, eller bara ta en selfie, med Magdalena Andersson.

Av en händelse anordnades faktiskt ett skolval på Baldergymnasiet exakt samma dag, så det var bra tajming för besöket.

– Det är kul att hon ville komma hit. Det är ju inte varje dag man får träffa Magdalena Andersson, säger Linn Pettersson som går i årskurs 3 på teknikprogrammet.

Hon får medhåll av klasskompisen Konrad Tarén:

– Självklart ska vi rösta i EU-valet, säger han.

undefined
Konrad Tarén och Linn Pettersson fick ställa frågor till den förra statsministern. ”Jag frågade varför det inte blev en folkomröstning om Nato. Jag är inte helt nöjd med svaret”, säger Linn.
undefined
Konrad Tarén och Linn Pettersson tycker det är självklart att rösta i EU-valet.

Att den före detta statsministern besökte Baldergymnasiet sammanfaller med att Socialdemokraterna tidigare i år lanserade tre skolpolitiska förslag. Partiet vill totalförbjuda vinster för friskolor, förbjuda det man kallar ”snåriga ägarupplägg”, skolpengsflykt och begränsa hur många skolor som får ingå i en koncern.

– Vi har en helt sjuk skolmarknad i Sverige. Det är ett jättelikt marknadsexperiment som har fallerat. Det finns inget annat land i världen som har det så, alltså att man har privat vinstintresse i den offentligt finansierade skolan. Det funkar helt enkelt inte bra.

På vilket sätt fungerar det inte bra, menar du?

– Dels handlar det om att våra skattepengar, som borde gå till eleverna och deras lärande, i stället försvinner till utländska riskkapitalister. Dels vet vi att Säpo varnar för en del skolor där eleverna radikaliseras. Så kan vi inte ha det i Sverige.

undefined
Det var ett stort entourage med pressfolk, poliser och säkerhetsvakter som följde partiledaren under hennes besök.

Kan man lita på att ni verkligen tänker driva den politiken? Ni var ju regeringsparti i åtta år, men då hände inget.

– Vi har länge drivit frågan och har också lagt konkreta förslag, men riksdagsmajoriteten har röstat ned dem.

När Northvolt skulle etablera sig i Skellefteå hade företaget en stark önskan om en engelskspråkig utbildning i kommunen. Internationella engelska skolan, som är en av Sveriges största friskolekoncerner, öppnade därefter sin skola i Skellefteå år 2019.

Friskolejättens etablering kan ses som en förutsättning för den tillväxt som sker här nu. Är inte det bra?

– Engelska skolan har alla möjligheter att finnas kvar så länge de slutar att plocka ut vinst. Vinstdrivna skolor har i regel lägre lärartäthet, färre behöriga lärare och ger ut fiffelbetyg, säger Magdalena Andersson.

– Vi är inte emot valfriheten och det fria skolvalet i sig, men vinstjakten leder helt fel. Det blir fruktansvärt orättvist för elever i andra skolor.

undefined
Frågorna från eleverna var många och handlade om allt från Natoprocessen till hur mycket man egentligen tjänar som statsminister.

Socialdemokraterna är inte ensamma om sin kritiska hållning gentemot vinstdrivna friskolor. Men inget annat riksdagsparti har så tydligt formulerat ett krav om att bryta upp skolkoncernerna.

– När koncernerna blir stora blir de en maktfaktor. Sedan kan de plötsligt byta ägare och skolorna får en helt annan inriktning, eller går i konkurs. Det kan drabba tusentals elever i landet.

Så hur stora får koncernerna vara?

– Det får man naturligtvis titta på, exakt vad som är lämpligt. Men skolsystemet är väldigt sårbart när man riskerar att bli så beroende av några få stora koncerner.

Besöket på Baldergymnasiet orsakade stor uppståndelse och det var många elever som passade på att ta en selfie med den före detta statsministern. Många ville också diskutera politiska sakfrågor.

Oavsett politisk hemvist betonade Magdalena Andersson vikten av att göra sin röst hörd i valet den 9 juni och att stå upp för Ukraina. Jimmie Åkesson (SD) uttalade sig nyligen om att det finns en ”övre gräns” för hur mycket det stödet kan kosta, men än så länge råder bred politisk enighet i frågan.

– EU:s stöd till Ukraina är avgörande för hur Europas framtid ska se ut i decennier framöver. Det är den viktigaste frågan just nu, säger Magdalena Andersson.

undefined
Många av eleverna som Andersson träffade får rösta för första gången i EU-valet. På onsdagen genomfördes också ett skolval på Baldergymnasiet.
Anderssons besök

Magdalena Andersson inledde sin Norrlandsturné i Luleå, med verksamhetsbesök hos SSAB. Därefter blev det öppet möte med pensionärsorganisationer.

Sedan bar det iväg till Piteå där hon kampanjade och knackade dörr.

Onsdagen inleddes alltså på Baldergymnasiet. På eftermiddagen besökte hon också en byggarbetsplats i Umeå och strejkvakterna utanför Tesla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!