Vid en presskonferens på onsdagen, timmar efter Northvolts konkursbesked, kallade kommundirektören Kristina Sundin Jonsson situationen för en kris.
På torsdagen drar Khurram Shazad en djup suck utanför Northvolts grindar. Efter två år av att vara bosatt i Sverige med jobb på batterifabriken känns allting nu väldigt osäkert.
– Snälla be för oss, säger han.
Samma dag träffar Norran Ida Rönnblom, chef vid Arbetsförmedlingens kansli för omvandling och matchning i Norr. Hon delar bilden av allvaret i situationen.
– Det är en av de största konkurserna som har skett i Sveriges moderna historia, så det är klart att det är en krissituation.
På torsdagen är stämningen i Arbetsförmedlingens lokaler på Kanalgatan lugn och stillsam. I normala fall tar de bara emot bokade träffar, men med anledning av konkursen har dörrarna öppnats för spontana besök. Två män från Northvolt står vid receptionen och frågar vad som händer nu. De får svaret att de ska registrera sig som arbetssökande på den första arbetslösa dagen. För dem är det med andra ord inte dags än.
Männen är några av de första besökarna, någon anstormning av människor från Northvolt lokalkontoret inte upplevt någon ännu.
– De går fortfarande till jobbet. Så länge som konkursförvaltaren väljer att driva vidare verksamheten är Arbetsförmedlingens insatser egentligen inte aktuella. Det är först när människor blir arbetsbefriade och därmed arbetssökande som vårt arbete börjar på riktigt, säger Ida Rönnblom.
Hon lägger till:
– Vi hoppas och är glada att konkursförvaltaren har möjlighet att driva verksamheten vidare så att människor inte blir arbetssökande. Det är såklart det vi önskar och hoppas på, men vi står också beredda.
Arbetsförmedlingen har "riggat upp extra" för att kunna hantera de tusentals inskrivningar och planeringssamtal som skulle kunna komma med kort varsel. Kollegor över hela landet är redo att stötta upp, både på svenska och på andra språk. Dessutom har de sett till att få igång de tekniska lösningar som behöver förberedas om många skriver in sig på samma gång.
– Vi väntar att det kan komma många på ett bräde.
Om eller när det kan inträffa vet de inte. Konkursförvaltaren har inte skickat några signaler.
Kommer ni få en heads up?
– Vi hoppas det, men vi vet inte.
Enligt statistik från Arbetsförmedlingen som presenterats av nyhetsbyrån Newsworthy var 1 889 personer i Skellefteå inskrivna som arbetssökande i februari 2025. Den siffran kan drastiskt komma att växa.
Runt 3 000 personer på Northvolt har anställningar som svävar i fara och 200 tjänster har varslats på Rönnskär. Utöver det kommer troligen flera underleverantörer att beröras av den stora konkursen – totalt kan det handla om runt 4 000 arbetssökande i Skellefteå.
Det kommer att märkas, tror Ida Rönnblom.
– Det är en enorm påverkan.
Men norra Sverige är mer än en batterifabrik. Ida Rönnblom påpekar att norra Sverige har en stark arbetsmarknad generellt.
– Norrbotten och Västerbotten som har de absolut lägsta arbetslöshetssiffrorna, strax över 4 procent i förhållande till drygt 7 procent i riket. Så det är fortfarande i den här delen av landet som arbetslösheten är som allra lägst.
Kommer den vara det även om vi säger 4000 blir av med jobbet?
– Nej, det kommer definitivt att mångdubblas i så fall.
I Skellefteå kommer siffrorna att sticka ut, menar hon.
– Men slår man ut det på hela norra Sverige så kommer det förmodligen fortfarande att vara en ganska låg arbetslöshet.
Bland de som jobbar på Northvolt kommer många från länder utanför EU. De har kort tid på sig att hitta en ny anställning, annars måste de lämna landet. Arbetslöshetssiffrorna lär i sådana fall förändras drastiskt.
– Det kommer att skölja som en våg. Det kommer att vara väldigt höga siffror under en period och sen kommer det att se annorlunda ut. Man får vänta in ett nytt normalläge.