Bakom Linnovation står innovatören Kjell Lindskog samt entreprenörerna Magnus Orregård, Liselotte Bruse och Örjan Berglund. Dessutom är Skellefteå Kraft på väg in som delägare. I juni anställdes Lars Tarberg som vd för Linnovation.
Företaget driver ett antal utvecklingsprojekt där förebyggande av is eller avisning är den gemensamma nämnaren.
– Det här är det största jag gjort hittills som innovatör. Konceptet har alla möjligheter att bli jättestort och kan skapa massor av jobb i vår region. Tajmingen är perfekt eftersom det kommer att satsas hårt på vindkraft i hela världen, säger Kjell Lindskog som har nio patent för den här produkten som har en grundplatta av stickad koppartråd för alla applikationer som Linnovation nu utvecklar.
Magnus Orregård och Liselotte Bruse berättar att det finns planer på en börsintroduktion för att få loss mer kapital.
– I den finansiella konstruktion som vi skapat ska de ursprungliga ägarna alltid ha ett bestämmande inflytande för att säkerställa att huvuddelen av verksamheten alltid ska bedrivas i vår region, konstaterar de.
När det gäller produktionen siktar man på att komplettera den tillverkning som idag sker i Skellefteå med etableringen av en fabrik i Jörn i samband med att nya applikationer ska produceras.
– Vi tittar nu på lämpliga lokaler för detta och jag tror att vi har en lösning på gång, säger Örjan Berglund.
Det problem som Kjell Lindskog började grunna på för ett par år sedan var den besvärliga isbeläggningen på vindkraftverkens rotorblad. Systemet för detta som han utvecklat har framgångsrikt testats i samarbete med Skellefteå Kraft på ett av deras vindkraftverk i Jokkmokksliden och i vår ska det appliceras på ytterligare ett verk i den parken.
– Isbeläggningen kan leda till produktionsförluster på upp till 25 procent på årsbasis och isbeläggningen och kan också innebära en säkerhetsrisk för personal och besökare vid vindkraftverken eftersom bitar av isen ibland lossnar och slungas iväg, berättar Kjell.
Linnovations koncept bygger på att avisningsmaterialet appliceras i cirka 21 sektioner per blad, vilket innebär att man bara behöver byta ut de sektioner där det uppstår problem utan att plocka ner hela turbinen. I systemet ingår också ett avancerat web-baserat larmsystem som direkt indikerar om det finns risk för isbildning på någon sektion.
– Vi har även utvecklat ett helt nytt system för reparationer av bladen och en plattform som har väggar och tak och på så sätt även kan användas vintertid. Den hissas upp och nyttjas vid installationen av avisningssystemet samt vid reparation och underhåll av bladen. Det innebär att man kan arbeta under alla typer av väder- och vindförhållanden.
– Dessutom höjs kvaliteten på jobben och arbetsmiljön för reparatörerna förbättras, säger Kjell Lindskog.
Samma lösning som för vindkraftverken kan också användas för att få bort snö från hustak.
– Vi installerade inför förra vintern ett sådant system på Lejonströmsskolans tak där man haft problem med läckage och i vinter ska vi även testa det på Anderstorpsgymnasiets tak, berättar Kjell.
En annan produkt som de utvecklat och som genomgår militära tester, är bårar med inbyggd värme för användning under vinterförhållanden.
– Vi kommer den här veckan bland annat att visa upp den på K4 i Arvidsjaur, avslutar Magnus Orregård.