Christina Soldan trodde hon drömde när ministrarna presenterades på tisdagen.
– Jag är jätteglad för det Johan Pehrson lyckats med. Jag trodde vi skulle få två ministrar, men det blev fem, säger hon.
Och hon är nöjd med personerna som valts till dessa poster.
– Alla har mycket erfarenhet och pondus och gedigen utbildning, säger hon.
Hon blev inte förvånad över att Johan Pehrson blir integrationsminister.
– Många trodde nog att han skulle bli skolminister, men det här är något han brinner för. Mats Persson kommer från forskarvärlden och jag vet att han går till botten med saker. Lotta Edholm är stjärna, tidigare känd som skolborgarråd. Paulina Brandberg är åklagare och har blivit utsedd till årets svensk. Romina Pourmokhtari är tidigare ordförande i LUF. Jag är stolt över Liberalerna i dag.
Är det någon minister som sticker ut?
– Parisa Liljestrand som blir kulturminister är en doldis, men vi får lita på Moderaterna, att hon gjort saker som är bra.
Hon tillägger:
– Jag var inte överraskad över att Ebba Busch fick den här ministerposten.
Hon säger att hon blöder över att det blir färre ministrar och representanter i riksdagen från norra landsänden.
– Med tanke på den tillväxt som sker här och frågorna vi måste få igenom. Men jag kommer att ligga på och är inte blyg.
När det gäller Tidöavtalet säger hon att man måste kunna ge och ta i förhandlingar.
– Det finns massor av bra liberal politik, sedan finns det saker man önskade vore bättre.
Moderaternas gruppledare Andreas Löwenhöök välkomnar den nya regeringen "som har för avsikt att ta tag i Sveriges stora problem".
– Jag tänker inte minst på gängskjutningar och kriminalitet samt energikrisen, men också på hushållens ekonomi. Det ska vara möjligt att ta bilen till och från jobbet, det är en viktig fråga inte minst för oss i norra Sverige.
Är det något namn eller någon ministerpost som sticker ut för dig?
– Det var en del överraskningar, det måste jag säga. Jag hade nog trott att man skulle plocka in någon mer senior moderat, kanske någon tidigare minister eller så. Men det är samtidigt väldigt positivt att vi har ett tydligt generationsskifte inom Moderaterna. Jag hade inte räknat med Tobias Billström som utrikesminister, men han har förstås lång och gedigen erfarenhet i politiken.
Hur ser du på att bara två norrländska ministrar ingår i regeringen?
– Tja, det var ingen minister alls från Östergötland heller. Sett till befolkningen tycker jag att det är bra att vi har två väldigt starka ministrar från Norrland, med tunga portföljer. Det ska vara en regering för hela Sverige och då handlar det om att arbeta för alla landets kommuner.
Vad tänker du om det relativt svaga parlamentariska stödet? Kan vi vänta oss en regeringskris?
– Den här regeringen har ett väldigt mycket starkare stöd än vad vi haft de två senaste mandatperioderna. Det var ju en majoritet som röstade grönt i omröstningen. En annan sak som talar för den nya regeringen är att man sagt att budgeten ska vara färdigförhandlad när den tas upp i riksdagen. Så har det inte sett ut tidigare.
Så du tror att regeringen håller ihop till nästa val?
– Man ska aldrig säga aldrig. Men min känsla är att den kommer att hålla, mot bakgrund av det arbete som gjorts med Tidöavtalet.
Markku Abrahamsson är gruppledare för SD.
– Det är en stabil regering, en regering som kan hantera de problem vi ser idag, problem som vuxit under den S-ledda regeringen.
Att SD blev helt utan ministerposter väcker ingen ”jättebesvikelse”, fortsätter han.
– Nej, i dagsläget är det viktigaste ändå att denna regering kommer att genomföra mycket av vår politik. Att få genom politik måste värderas högre.
Är det några ministernamn som sticker ut?
– Jag hade kanske inte förväntat mig att Liberalerna skulle få så många ministerposter som de fick. Men i slutändan litar jag på förhandlingarna, och att de fyra partierna kommit överens.
Kan regeringen hålla ihop till nästa val?
– Knappa majoritetsförhållanden är inget nytt i svensk politik. Exakt vad som väntar, det får vi se. Men jag skulle säga att dessa partier är mer överens nu än vad situationen varit tidigare, mellan S och V.
Norran kontaktar även Evelina Fahlesson (S):
– Jag har försökt skumma igenom regeringsförklaringen och det man märker är att Sverige är ett avlångt land. Det är flera av beskrivningarna som man ger som jag inte känner igen mig i utifrån den samhällsutveckling som har varit i Skellefteå. Vi kan ta arbetslösheten som ett exempel, säger Evelina Fahlesson och fortsätter:
– Arbetslösheten ligger på 3,5% här i Skellefteå och vi skriker efter folk men i regeringsförklaringen skriver man att det är otroligt hög arbetslöshet. Jag hade önskat att man hade sett att vi är ett land som utvecklas på olika sätt och att vi inom Norra Sverige ser en väldigt positiv framtidsbild.
Det är ganska knappt parlamentariskt stöd för den här regeringen. Vad tänker du kring det?
– Man kunde väl utläsa att de öppnar för ett samarbete med S nu och det förstår man ju eftersom det är ett svårt parlamentariskt läge. De pratar om att vi behöver komma överens i de stora frågorna. Jag upplever att det är det som vi har gjort i det tidigare arbetet men att man där inte har varit villig på samma sätt, säger hon.
Utifrån det parlamentariska stödet. Tror du regeringen håller ihop till nästa val?
– Liberalerna har förlorat sina liberala värderingar på många sätt i den här regeringen. Man ser att SD har fått med mest politik. Man undrar hur liberalerna kommer att klara av att finnas med i den här regeringen, säger Evelina Fahlesson och fortsätter:
– För nu kanske man är överens över det här men det händer så mycket under fyra år. Det är där det kommer att bli knepigt. Jag hoppas att vi kan se liberalerna återfinna sin liberala politik.
Vad hoppas du oppositionen kommer att driva för frågor de kommande fyra åren?
– För mig som politiker här i Skellefteå så hoppas jag att man förstår den utveckling och den samhällsomvandling som sker här uppe. Den främsta frågan är väl dels Norrbotniabanan men man ser också hur man börjar kika på energifrågan, säger hon och fortsätter:
– Frågan är om Norrland ska bli utarmat av södra Sverige vad gäller den energi som vi skapat för oss här uppe. För de pratar exempelvis om ett gemensamt elprisområde och förutsättningar för stabilare och lägre elpriser i hela Sverige.