Under stormen Ingunns framfart i Skellefteå den 1 februari var det inte bara träd och grenar som slets loss och föll ned på marken. Ett antal strömkablar rasade vid en byggnad på Northvolt. Kablarna låg på en kabelstege flera meter upp i luften vid en byggnad med kontor. Ingen person kom till skada, men det uppstod mindre plåtskador på byggnaden där kablarna var uppsatta.
En anonym person med insyn säger att det brukar vara mycket folk i rörelse där, och kallar händelsen för "fullkomligt livsfarlig".
– Om någon hade stått under dem då är det godnatt, säger hen.
Fackliga representanter på Northvolt kände inte till händelsen när Norran ställde frågor om kabelraset en tid senare. Men Pierre Pettersson, skyddsombud för Byggnads, håller med om att det är farligt att kablaget rasat på ett ställe där folk är i rörelse.
– Det är jätteallvarligt, säger han.
Mikael Stenmark, huvudskyddsombud på Northvolt, nåddes däremot direkt av informationen och kunde snabbt skapa sig en uppfattning om raset.
– Jag gick dit och konstaterade hur det såg ut, vilka åtgärder man gjorde och vilka enheter som var inblandade. Allt var i säkra händer utifrån mitt perspektiv.
Elektriker hade kallats in, elen hade stängts av och den lokala brandstyrkan bistod vid reparationerna, berättar han.
Det togs tag i snabbt?
– Det togs tag i omgående, jag tycker att de borde få simborgarmärket efter det här.
Kablarna hade bland annat matat el till ett baracksystem. Dessutom försörjde de den sydöstra grinden till fabriksområdet, vilken blev strömlös efter raset, berättar han.
Nu pågår ett arbete med att gräva ned kablarna, säger Mikael Stenmark.
Händelsen blev aldrig anmäld till Arbetsmiljöverket.
Som skyddsombud är det inte Mikael Stenmark som beslutar om vilka anmälningar som görs, utan sådana beslut fattas av ledningen på Northvolt, säger han.
Men likt den anonyma läsaren och skyddsombudet Pierre Pettersson tror även Mikael Stenmark att det hade kunnat gå illa.
– Från min syn, ja. Hade någon varit där hade det varit en ganska allvarlig grej.
Matti Kataja, chef för kommunikation och samhällskontakter i Norden vid Northvolt, förklarar att ansvariga snabbt upptäckte och åtgärdade kabelraset. Utöver det gjordes en intern anmälan och en utredning av händelsen påbörjades.
Någon anmälan till Arbetsmiljöverket bedömdes inte vara nödvändig, menar han.
– Det finns tydliga kriterier för när man ska anmäla och vi gjorde bedömningen att det här inte faller inom ramen för dem.
Varför gjordes den bedömningen?
– Det handlar om klassificeringen, och om det inte var någon som gjorde sig illa, säger han och fortsätter:
– Det som hände var att strömmen gick och det märktes på studs när en barack blev helt mörk. Vi tittade på det på en gång och gjorde en avspärrning. Det fanns sedan länge en plan att kablarna skulle grävas ned och det har man gjort nu.
På Arbetsmiljöverkets hemsida står det att man ska anmäla tillbud exempelvis "när hängande last eller något annat rasat ner i närheten av någon eller där någon skulle kunna ha befunnit sig".
Det låter som att det här borde ha anmälts?
– Det är våra experter som gör den bedömningen, nu ber du mig att spekulera.
Vad krävs för att Northvolt ska anmäla olyckor och tillbud? Är det att någon skadas fysiskt?
– Som jag tolkar det så gjorde man den bedömningen att det inte nådde de klassifikationerna. Det är svårt att återge, det är olika personer inblandade, säger Matti Kataja.
Peter Grufman är regional samordnare på center mot arbetslivskriminalitet, ofta förkortat Akrim-center, i Uppsala. Han poängterar att han inte kan uttala sig om det specifika fallet, då han inte är insatt i omständigheterna.
– Men grundregeln är att arbetsgivaren ska anmäla alla allvarliga händelser, olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket. Om någon riskerar att bli allvarligt skadad så ska det anmälas, men det är många omständigheter runt omkring som ska vägas in, säger han.
Om arbetsgivaren snabbt åtgärdar problemet efteråt, är det en anledning att inte göra en anmälan?
– Nej, att anmäla ett tillbud handlar om att informera om något som har hänt. Att åtgärda problemet i efterhand är inte en anledning att inte anmäla, säger Peter Grufman.