Lindas bästa tips för en lyckad sommarpicknick

Picknick är något som Linda Marklund vurmar för särskilt när det är sommar och varmt. Här tipsar hon om några recept att ta med. ”Jag tycker att det här passar perfekt med bästa vännerna”, säger Linda.

”De är recepten gör man i förväg och det är lätt att ta med”, säger Linda Marklund, kökschef på Ica- torget.

”De är recepten gör man i förväg och det är lätt att ta med”, säger Linda Marklund, kökschef på Ica- torget.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2021-07-24 09:00

En picknick kan man ha på stranden, bryggan eller stranden eller där man själv tycker. Linda Marklund valde att ha sin picknick på en brygga någonstans vid Skellefteå älven.

Linda, som i vanliga fall är som kock och kökschef på Ica Torget i Skellefteå, stortrivs med sitt yrke som kock. Hon gick en kockutbildning i Lycksele för 20 år sedan och efter det har hon jobbat med sitt favorityrke. 

Här tipsar Linda Norrans läsare om några recept som hon tycker passar att ta med på en utflykt eller picknick.

— Jag har några favoriter och det är ost som Gruyère– och tryffelost. Vitlök och chili är ett måste, säger Linda och skrattar.

Recept

undefined
Fransk potatissallad med örtmarinerad kall kyckling och fläskfile.

Fransk potatissallad
4 portioner

Ingredienser:
800g potatis
1 st strimlad rödlök
1 hackad röd paprika
½ dl hackad dill och persilja
1-1½ msk kapris

Sås:
2 msk vinäger
3-4 tsk fransk senap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm socker
½-1 dl rapsolja el olivolja
2 msk vatten

Skala och koka potatisen i saltat vatten. Låt svalna
Hacka dillen och persiljan.
Sås: Blanda alla ingredienser till såsen.
Skiva potatisen och lägg i en skål. Blanda ner lök, kapris och örterna.
Häll såsen över potatisen och blanda väl. Låt stå 1 timme och ta smak.

undefined
Chili och vitlökscremen är en av Lindas favoriter.

Chili & Vitlökscrème
4 portioner
Ingredienser:
4 dl crème fraiche
3 vitlöksklyftor, pressade
2-3 tsk sambal oelek
2-3 tsk brun farinsocker
Rivet limeskal av 1 st lime

Vispa crème fraiche tjock och fluffig. Blanda ner sambal oelek, pressad vitlök och farinsocker. Riv av limeskalet utan att få med det vita och blanda ner i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar. Bör få stå några timmar innan servering eller över natten.

undefined
Susannes grillröra.

Susannes grillröra
4 portioner
4 st tomater, tärnade
1 st gullök, finhackad
2 dl crème fraiche
salt
Grovmalen svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser väl och salta och peppra efter smak. Låt gärna stå och dra över natten.

Kall marinerad kyckling
4 portioner
Ingredienser:
4 st kycklingfiléer
3-4 tsk torkade örter eller
½-1½ dl finhackade färska örter
(t ex oregano, timjan, persilja, dragon, basilika)
2 st vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk grillkrydda
1 tsk svartpeppar
½ dl rapsolja

Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål och lägg i kycklingen. Låt stå 1-2 timmar i kylen.
Ugnsstek kycklingen till en innertemperatur av 72°C i 175°C.
Skär kycklingen mot fibrerna och lägg upp på ett fat. Garnera med örter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!