En picknick kan man ha på stranden, bryggan eller stranden eller där man själv tycker. Linda Marklund valde att ha sin picknick på en brygga någonstans vid Skellefteå älven.
Linda, som i vanliga fall är som kock och kökschef på Ica Torget i Skellefteå, stortrivs med sitt yrke som kock. Hon gick en kockutbildning i Lycksele för 20 år sedan och efter det har hon jobbat med sitt favorityrke.
Här tipsar Linda Norrans läsare om några recept som hon tycker passar att ta med på en utflykt eller picknick.
— Jag har några favoriter och det är ost som Gruyère– och tryffelost. Vitlök och chili är ett måste, säger Linda och skrattar.
Recept
Fransk potatissallad
4 portioner
Ingredienser:
800g potatis
1 st strimlad rödlök
1 hackad röd paprika
½ dl hackad dill och persilja
1-1½ msk kapris
Sås:
2 msk vinäger
3-4 tsk fransk senap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm socker
½-1 dl rapsolja el olivolja
2 msk vatten
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Låt svalna
Hacka dillen och persiljan.
Sås: Blanda alla ingredienser till såsen.
Skiva potatisen och lägg i en skål. Blanda ner lök, kapris och örterna.
Häll såsen över potatisen och blanda väl. Låt stå 1 timme och ta smak.
Chili & Vitlökscrème
4 portioner
Ingredienser:
4 dl crème fraiche
3 vitlöksklyftor, pressade
2-3 tsk sambal oelek
2-3 tsk brun farinsocker
Rivet limeskal av 1 st lime
Vispa crème fraiche tjock och fluffig. Blanda ner sambal oelek, pressad vitlök och farinsocker. Riv av limeskalet utan att få med det vita och blanda ner i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar. Bör få stå några timmar innan servering eller över natten.
Susannes grillröra
4 portioner
4 st tomater, tärnade
1 st gullök, finhackad
2 dl crème fraiche
salt
Grovmalen svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser väl och salta och peppra efter smak. Låt gärna stå och dra över natten.
Kall marinerad kyckling
4 portioner
Ingredienser:
4 st kycklingfiléer
3-4 tsk torkade örter eller
½-1½ dl finhackade färska örter
(t ex oregano, timjan, persilja, dragon, basilika)
2 st vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk grillkrydda
1 tsk svartpeppar
½ dl rapsolja
Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål och lägg i kycklingen. Låt stå 1-2 timmar i kylen.
Ugnsstek kycklingen till en innertemperatur av 72°C i 175°C.
Skär kycklingen mot fibrerna och lägg upp på ett fat. Garnera med örter.