Det var torsdagen den 30 maj som medarbetare och fackliga ombud fick information. Det handlar om ett underlag för kommande, eventuella sparåtgärder/utbudsminskning vid BUC. En del i underlaget är nedläggning av all lekterapi.
Norran har träffat medarbetare, facket, föräldrar och barn. Vi möts i de ljusa, färgglada lokalerna på lekterapin vid Skellefteå sjukhus. I lokalen finns leksaker, spel, dockor och annat och i ett av rummen står biljardbord, fotbollsspel och en tv med olika konsoler.
Syftet med lekterapin är att sjuka barn, deras syskon och föräldrar ska kunna leka, pyssla och umgås under former som inte är kopplade till vård.
– Vem vill komma hit till lasarettet om vi inte har någon lekterapi, vi har svårt sjuka barn som kommer kontinuerligt för vård, säger Stina Forslund, undersköterska vid Skelefteå sjukhus och fackligt ombud, Region Västerbotten.
Sjuttonåriga Elsa Haglind-Lundström har tillbringat mycket tid på lekterapin, både i Skellefteå och i Umeå och varit inlagd på sjukhus i totalt sex månader för provtagningar och behandlingar.
– Här kan man vara med andra som är inlagda, pyssla, snickra och sysselsätta sig, säger hon och fortsätter:
– Jag tänker att lekterapin är viktig för alla barn och jag tycker man borde satsa mer på det.
Sedan ställer hon en fråga:
– Hur blir det med sjukhusskolan som också finns här?
Där har hon tillbringat mest tid, främst i Umeå där hon vårdats merparten av sjukhustiden.
På sjukhusskolan kan barnen göra läxor och annat kopplat till studier.
Vad som händer med den är oklart.
Föräldrarna är helt eniga: Lekterapin gör stor skillnad. William, Anna och deras dotter säger att de alltid ser fram emot att gå dit. Jenny Andersson menar att den är lugnet i stormen. Evelina Lindgren, som är mamma till ett infektionskänsligt barn instämmer:
– Man blir lite isolerad och då blir lekterapin så viktig. Det blir någonting annat än sjukhusväggar.
En annan förälder, Pauline Hällström, säger:
– Vi åkte in akut för två veckor sedan. Det kändes lite som fritt fall när vår son blev sjuk och det har varit otroligt mycket fokus kring prover, röntgen och så. Då är det otroligt skönt att kunna komma hit. Som förälder kan man slappna av lite själv också när man är här.
Lekterapin i Skellefteå är öppen alla vardagar och Inger Lindblom har skött verksamheten i drygt tre år.
– Här kan barn och föräldrar även bearbeta det de varit med om och förbereda sig för behandlingar, säger hon och tillägger:
– Hit kommer barn som är inlagda, deras syskon, de som är här för daglig vård och barn med svårt sjuka föräldrar och här träffas även föräldrar och stöttar varandra.
Inger brukar också besöka barn som är inlagda och inte själva orkar komma till lekterapin eller är isolerade. Hon tar med spel och leksaker, vilket är väldigt uppskattat.
Hon understryker också att ingen provtagning eller behandling får ske på lekterapin. Det ska vara en frizon.
Däremot deltar hon, och stöttar, kring bland annat stickträning och andra behandlingar som kan skapa oro hos barn.
– Efter en jobbig behandling får barnen komma hit och leka. Då blir allt lite lättare för dem. Det är så fantastiskt att se när svårt sjuka barn vaknar ur exempelvis narkos och vill komma hit direkt. De blir piggare av det och jag skulle säga att det här är lite som barnens sjukgymnastik och fysioterapi. Lek är läkande och en stor del av tillfrisknandet.
Vad tänker du om underlaget?
– Jag tänkte först att det inte kunde vara sant. Barnen är ju vår framtid och jag tycker man sparar på fel saker. Jag ser ju vad lekterapin betyder för barnen och deras föräldrar.
På väg ut möter vi barnsjuksköterskan Cina Wikström som arbetar på mottagningen.
– Jag vill säga att lekterapin och Inger är helt ovärderliga för barn som kommer hit.
I en insändare skriver medarbetare vid Skellefteå lasarett bland annat att underlaget som handlar om att stänga lekterapin dels strider mot FN:s barnkonvention, dels mot skollagen (NOBAB) Nordiskt nätverk för barn och ungas rätt och behov inom hälso- och sjukvård.
Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västerbotten säger att det inte finns något förslag att stänga lekterapin.
– Det är ett underlag och det är verksamheterna själva som har fått titta på vad som vi skulle tvingas plocka bort om vi inte skulle ha pengar.
Hon tillägger också att lekterapin är väldigt uppskattad och har stort värde för många.
Varifrån kommer underlaget?
–Från BUC själva och det här är en typ av processer man alltid gör.
Hon säger att alla verksamheter inom Region Västerbotten fått i uppdrag att titta på hur de skulle kunna minska kostnaderna.
– Med 100 miljoner kronor i underskott så är man tvingad inom verksamheterna att titta på kostnadsminskningar eller omprioritering av resurser för att få plats med nya läkemedel och annat, säger hon.
Om det skulle läggas ett konkret förslag på att lekterapin skulle läggas ned, vilka konsekvenser ser du då?
– Det är en så hypotetisk fråga så det går inte att svara på, säger hon.
Men nu finns det ju ett underlag, som handlar om att lekterapin stängs, vad blir nästa steg?
– Om BUC har gjort en risk- och konsekvensanalys, så presenteras det till mig som tjänsteperson och sedan går det vidare till politikerna.