Latitude 64 kan inästa år fira ett jubileum. Företaget har då själv ägt produktionen av discarna i tio år. 2011, gjordes en investering på två miljoner kronor för att kunna starta produktionen.
Sedan dess har miljontals discar lämnat maskinerna i Hedensbyn.
Det har också resulterat i flera företagarpriser. 2016 blev Latitude 64 årets Gasellföretag i Västerbotten. Discgolftillverkaren hade då 18 anställda omsatte 48,9 miljoner kronor och visade en tillväxt på 440 procent mellan 2012 och 2015. 2018 blev företaget Årets exportföretag på Alvargalan.
Nu skriver vi oktober 2020 och under året har hela världen präglats av Covid-19 pandemin.
Liksom alla andra undrade Latitude 64 vad som skulle hända. Vecka 10, sportlovsveckan i Västerbotten, sker den officiella säsongsstarten för discgolfen.
– Plötsligt gick försäljningssiffrorna upp överallt. Våra konkurrenter i andra länder tvingades stänga ned sin produktion, berättar Tomas Ekström.
Orderingången small bara till under april, enligt Latitude 64.
Sporten som sådan låg helt i tiden. Promenader, frisk luft och en idrott som går bra att genomföra i mindre sällskap.
– Sporten har alla ingredienser som är rätt. Många nya har valt att prova på sporten. Vi ser också att antal banor kommer att öka såväl på 12 som 24 månader, säger vd David Berglund.
Men inte ens grundarna och företagsledningen på Laitude 64 kunde förutspå utvecklingen. De insåg att något hände, men frågan är om det ens gick att drömma om det förlopp som sedan kom.
David Berglund berättar att branschens tillväxt normalt brukar vara 10-15 procent per år i snitt.
– Jag tror att utvecklingen i år innebär att vi får en ny baslinje, att vi hoppat några år framåt i utvecklingen. Sedan exakt vad den kommer att ligga på får vi se, säger David Berglund.
Tillväxtsiffrorna för Latitude 64 var större än så fram till och med 2017 då företaget omsatte 71, 3 miljoner kronor. 2018 och 2019 blev sedan svagare år, bland annat beroende på överproduktion.
– 2017 var ej representativt. Vi hade byggt överproduktion i ett par år så vi var tvungna att balansera ut lagren under 2018, förklarar David Berglund.
Redan nu kan Latitude 64 se att när 2020 summeras kommer att komma med i 100 miljoner kronors-klubben. Företaget når då en omsättning på över 100 miljoner kronor, vilket minst innebär en tillväxt på 75 procent i jämförelse med 2019.
– Vi tyckte att det var stort då vi nådde 50 miljoner kronor första gången, säger Tomas Ekström.
Vid en rundvandring på Laittude 64 så är det tämligen tomt på lagret. Där brukar hundratusentals discar vänta på att säljas. I dag gapar många hyllor helt tomma. Utleverans sker i stort sett direkt efter produktionen nu och återförsäljarna säljer det mesta på kort tid.
Produktionen kommer att öka. I en lokal har det frigjorts golvyta så att de nya produktionsmaskinerna ska få plats då de kommer inom kort. Investeringen där är 15 miljoner kronor.
– Det ger oss möjlighet att öka produktionen med 50 procent, berättar David Berglund.
Tillväxten sker också på personalsidan. Latitude 64 var 25 då året började, är 30 anställda nu och väntas vara 33 till 35 personer då böckerna för 2020 stängs. Och nu börjar företaget bli trångbott.
– Jag är glad över att vi har en oerhört dynamisk organisation och verksamhet, berömmer David Berglund.