För en tid sedan blev det möjligt för myndiga gymnasieelever i Skellefteå kommun att själva anmäla sin frånvaro via en e-tjänst. Det går att anmäla en hel dag, eller bara enstaka lektioner. Vårdnadshavarna informeras inte.
Som en följd av detta har frånvaron i årskurs två och tre ökat. Det har helt enkelt blivit mindre obekvämt att anmäla frånvaro än tidigare då det skedde genom en dialog med elevens mentor.
Birgitta Lindström, biträdande avdelningschef för gymnasieskolan, säger att det nya systemet funnits i ett par år. Hon har inga siffror över exakt hur hög frånvaron är, men i ett brev till alla vårdnadshavare på gymnasiet beskrivs ökningen som ”rejäl”.
– Systemet har ställt till det. Sedan kan det ju finnas andra anledningar till frånvaro, konstaterar Birgitta Lindström.
I utskicket betonar hon vikten av närvaro i skolan. Hon poängterar att det finns hjälp om det känns motigt och jobbigt att gå till skolan och uppmanar vårdnadshavarna att ha en dialog med sina ungdomar.
”Tala med dem om vikten av att närvara i skolan och att vara delaktiga. Be dem gärna visa sin frånvarostatistik för er”, står det bland annat.
En gymnasieelev som Norran pratat med säger att det är vanligt att systemet missbrukas.
– Jag upplever ofta att man frånvaroanmäler sig när man drar sig länge i sängen på morgonen, då kan första lektionen stryka med. Jag vet också om dem som sjukanmäler sig från sista lektionen för att jobba i stället.
– Vissa kurser tycker man är tråkiga och möjligheten att hänga med hemifrån är ändå ganska stor så då blir det lätt att undvika det som är alldeles för långtråkigt eller trögt, säger eleven, som vill vara anonym.
Birgitta Lindström har fått frågor om varför ett utskick till vårdnadshavare var nödvändigt, då gymnasiet trots allt är frivilligt och de berörda är myndiga.
– Så länge man bor hemma är föräldrarna försörjningspliktiga. Och när man väl tackat ja till gymnasiet är det inte frivilligt att välja om man vill vara närvarande.
Kan ni inte ändra systemet för frånvarorapportering, om det nu ställer till sådana problem?
– Vi har försökt ändra systemet för att passa våra behov. Men det är upphandlat och enligt systemförvaltare går det inte att ändra. Så det här utskicket är ett sätt att försöka göra det bästa av situationen, säger Birgitta Lindström.