Larm om akut läkarbrist i Skellefteområdet

Bemanningen av läkare i länet har nått alarmerande låga nivåer. Bara i Skellefteområdet saknas närmare 60 distriktsläkare. Det innebär nästan 6 000 patienter per läkare inom primärvården, trots Socialstyrelsens rekommendation om max 1 100 patienter per läkare. Det visar siffror som Distriktsläkarföreningen och Svensk förening för allmänmedicin i Västerbotten tagit fram.

Jessica Åhlin, ordförande för Distriktsläkarföreningen i Västerbotten.

Jessica Åhlin, ordförande för Distriktsläkarföreningen i Västerbotten.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2022-06-23 20:00

Statistiken visar hur det såg ut i februari 2022 på samtliga hälsocentraler och sjukstugor i både offentlig och privat drift i länet och omfattar fast anställda specialister i allmänmedicin, alltså distriktsläkare.

Jessica Åhlin, ordförande för Distriktsläkarföreningen i Västerbotten, menar att situationen har varit ansträngd sedan länge, men att den nu börjar bli akut. 

– Bristen på personal blir allt värre samtidigt som regionen inte tar itu med problemet. 

Regeringen har satt ett mål om att 55 procent av Sveriges befolkning ska ha en fast läkarkontakt på sin hälsocentral innan årsskiftet. För de som bor på särskilda boenden för äldre är målet 80 procent. 

– I Skellefteområdet ligger man långt ifrån dessa mål med totalt 24 anställda distriktsläkare som ska ansvara för cirka 73 400 invånare, säger Jessica Åhlin. 

undefined
Jessica Åhlin, ordförande för Distriktsläkarföreningen i Västerbotten.

Vad grundar sig problemet i?

– Kortfattat handlar det både om regionala och nationella faktorer. Man utbildar inte tillräckligt många läkare samtidigt som det inte finns de rätta verktygen för att få in läkarstudenter på arbetsmarknaden. 

Jessica Åhlin förklarar att det är varje regions ansvar att tillhandahålla AT-läkarplatser – vilket är en förutsättning för att bli legitimerad läkare och sedan ha möjlighet att bli distriktsläkare. Där menar hon att det brister för Region Västerbotten.

– Ett problem är att regionen tidigare inte har presenterat bra statistik om hur många läkare som behövs, hur många som saknas, en ordentlig målsättning och så vidare. Det är nödvändigt för att få en konkret överblick i hur situationen ser ut.

Hur allvarlig är situationen?

– Den är allvarlig och det har den varit i flera år. Det blir hela tiden värre och nu börjar vi närma oss bristningsgränsen. Det är viktigt att regionen tar tag i problemet och inte låter det glida förbi ännu ett år. Det examineras allt fler läkare och det finns möjlighet att anställa, men verktygen finns inte, säger hon och avslutar:

– Direkta konsekvenser är bland annat ohållbar arbetsmiljö och längre vårdköer. Det drabbar både anställda och vårdtagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!