Larmen från batterifabriken: Säkerhetsrisker och dåligt ledarskap

Samtidigt som Northvolt kämpar för sin överlevnad och lägger en miljard kronor på konsulter i Chapter 11-processen, pyser missnöjet inne på fabriksgolvet kring arbetsmiljö och säkerhetsproblem som ignoreras av ledningen.
– Företaget tar inte situationen på allvar, säger en källa med insyn.

En arbetsmiljöanmälan med krav på åtgärder har skickats in till Arbetsmiljöverket.

En arbetsmiljöanmälan med krav på åtgärder har skickats in till Arbetsmiljöverket.

Foto: Magnus Lindkvist/Privat

Skellefteå2025-02-27 17:00

I slutet av förra veckan skickade ett skyddsombud in en anmälan till Arbetsmiljöverket om krav på arbetsmiljöåtgärd. Han hade då sedan i augusti försökt få klarhet i vilka regler som gäller för skyddsmasker i Downstream, utan resultat. Norran har sökt skyddsombudet utan att lyckas, men fabrikens huvudskyddsombud Mikael Stenmark säger att det handlar om senfärdighet från arbetsgivarens sida.

– De har inte kommit till skott och då har han vänt sig till Arbetsmiljöverket som kan besluta i ärendet, säger han.

Av underlaget till anmälan framgår att det saknas både rutiner och kunskap kring hur man hanterar de gasmasker som ska skydda personalen från skadliga kemikalier. Det finns inga uppgifter om hur de ska användas, lagras eller rengöras. Dessutom är lagringsutrymmena enligt anmälan bristfälliga, ingen har koll på när det är dags att byta filter och det saknas system för att beställa nya.

– Det finns ju från lagstiftaren ett visst kunskapskrav där det ingår att veta hur man tar på, underhåller och förvarar gasmasken och där har inte nya rutiner blivit uppdaterade. Och det finns ju en anledning till att kraven finns,  kommenterar Mikael Stenmark.

undefined
Mikael Stenmark, huvudskyddsombud på Northvolt Ett: "Det finns en anledning till att reglerna finns."

Men missnöjet gäller inte bara hantering av säkerhetsrutiner, även ledarskapet inne i fabriken utsätts för kritik. Norran har tagit del av en anmälan mot en mellanchef i fabriken. I den riktar 17 av 23 anställda på avdelningen allvarliga anklagelser mot chefens ledarskap. 

– Vi känner oss tvungna att berätta om problemen, eftersom chefens beteende har skapar stress, frustration och brist på motivation, står det i anmälan. 

Chefen uppges bete sig oprofessionellt, ge otydliga instruktioner och bryta mot både säkerhetsregler och företagets egna regelverk, vilket ska ha lett till både sämre arbetsmiljö och försämrade produktionsresultat, men även reella risker för personalen.

Bland annat ska chefen ha struntat i vissa säkerhetsåtgärder, inte genomfört säkerhetskontroller av utrustning eller utbildning, vilket både lett till incidenter och till att ”personalen saknar kunskap om hur de ska skydda sig själva”, enligt dokumentet. 

De anställda anser att förtroendet är förbrukat och kräver nu att högsta ledningen sparkar chefen och åtgärdar de arbetsmiljöproblem som uppstått.

– Med tanke på de allvarliga problem vi lyft, anser vi att det behövs snabba åtgärder. Chefens uppförande har skadat anställdas moral, förtroende och produktivitet, och har visat sig vara skadligt för företagets integritet, skriver de.

Men hittills har inget hänt. Trots att en del av kritiken handlar om brott mot säkerhetsregler som leder till direkta risker för personalen "har klagomålet lämnats utan åtgärd", enligt en person med insyn. 

– De ignorerar klagomålet, tar inte situationen på allvar och de anställda känner sig försummade, skriver personen till Norran.

undefined
Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt, säger att företaget visst tar klagomål på allvar, men att alla inte alltid tycker att åtgärderna räcker.

Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt svarar i ett mejl till Norran att frågan om skyddsmasker är något som företaget har jobbat med en längre tid, men han förklarar inte varför det tagit så lång tid för skyddsombudet att få svar på sina frågor att han kände sig tvungen att anmäla. Däremot är det nu klart när den efterfrågade utbildningen kommer igång.

– Vi använder redan nu nya masker och en ny utbildning är klar i slutet av februari, den rullar vi ut i mars, skriver Matti Kataja.

Vad gäller anmälan mot en utpekad chef, som anmälarna uppfattar inte har tagits på allvar, svarar Matti Kataja att frågor hanteras på olika sätt i företaget, bland annat i riktlinjer och uppförandekoder och att klagomål alltid hanteras. 

– Om vi får kännedom om en säkerhetsbrist som behöver åtgärdas agerar vi alltid enligt våra rutiner. Sedan kan det kanske finnas medarbetare som inte tycker att en åtgärd blev precis som den hade önskat, och det finns också tillfällen där vi av integritetsskäl inte kan dela detaljerad information om åtgärder, exempelvis vid personalärenden, skriver Matti Kataja.                                                              

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!