Larm om olämpliga bostäder i Skellefteå

Räddningstjänsten i Skellefteå har under december inlett en granskning av bostäder som kan vara olämpliga. ”Grannar och andra har hört av sig”, säger Daniel Haarala, enhetschef.

Det här är detaljer som räddningstjänsten i Skellefteå reagerat på vid granskning av bostäder, bland annat borttagen brandvarnare och knivförvaring i brödrosten.

Det här är detaljer som räddningstjänsten i Skellefteå reagerat på vid granskning av bostäder, bland annat borttagen brandvarnare och knivförvaring i brödrosten.

Foto: Bilder från räddningstjänsten

Skellefteå2022-12-30 18:00

En baksida vid den kraftiga expansionen av en region likt den i Skellefteå är att det då även ”öppnas dörrar” till bostäder som kan bli en fara för den som bor där. Ett aktuellt fall under året handlar om källarlägenheter i Boliden som var olämpliga för boende, vilket Norran berättat om.

undefined
En brödrost används som ett knivställ.

Grundkravet på en bostad är normalt att det ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar, vilket räddningstjänsten besiktar.

Det är inte ovanligt att bostäder i källare blir omöjliga av det skälet då fönstren är för små.

– Det görs undantag då det finns en utvändig källartrappa ned till lägenheten. Är lokalen inte byggd som en källarlägenhet är den med stor sannolikhet inte lämplig ur utrymningssynpunkt, berättar Haarala.

Ett annat fall om olämplig boende har också uppdagats i en by utanför Skellefteå. Där var rummen på markplan godkända som bostäder, men då rum på andra våningen och i källaren togs i bruk uppfylldes inte alla krav.

undefined
Här är brandvarnaren bortmonterad.

Räddningstjänsten har noterat att en typ av boende ökat påtagligt i Skellefteå – och blivit tydligt synligt. Många hus och lägenheter hyrs ut till entreprenörer eller företag. Det handlar om såväl privatpersoner som företag som då är hyresvärdar.

Norran har noterat att det i något fall bara tagit någon dag sedan en fastighet registrerats som såld till bostäder där funnits på hyresmarknaden. Även i den närmaste omgivningen har det skett reaktioner.

undefined
”Nu har det börjat ramla in tips från grannar, bland annat om att det bor folk där det inte är bostäder,” berättar Daniel Haarala, enhetschef på räddningstjänsten i Skellefteå.

– Nu har det börjat ramla in tips från grannar, bland annat om att det bor folk där det inte är bostäder, säger Daniel Haarala, och berättar att räddningstjänsten har haft svårt att kunna ta ett helhetsgrepp. 

Under december inleder räddningstjänsten arbetet med att gå igenom den lista på tips som den har.

En fråga att ta ställning till är om det bedrivs en olaglig hotellverksamhet på platsen. Grunden är att det då bland annat ska vara minst fem rum eller nio bäddar eller fler på platsen, enligt Haarala.

Rättsavdelningen vid polisen i Sundsvall hanterar hotelltillstånden i norr. Hotelltillstånd utfärdas normalt för fem år. Polisens lista för beviljade tillstånd i Skellefteå kommun de senaste tre åren omfattar tio hotell – och alla är välkända som Medlefors, Scandic och The Wood Hotel.

– Vi har inte gjort något avslag vad jag kan dra mig till minnes. Sådana som hyr ut som Airbnb är inte aktuella här, säger Agneta Abelli på polismyndigheten.

– Jag är inte förvånad över det. Jag tror inte att det tillståndet är allmänt känt, säger Haarala.

undefined
Här konstaterar räddningstjänsten att elsystemet inte är anpassat efter användningsgraden.

Uthyrningarna innebär också en svårighet för räddningstjänsten. Hyrs bostaden ut per natt eller på annat sätt? Gemensamhetsboenden kan vara av olika slag.

– Vid en uthyrning över 30 dagar med kontrakt är det inte hotell. Kraven för hotellverksamhet är väldigt höga. Dessutom är det en sak om du hyr ut till en person som en inneboende. Läget bli ett annat då om du själv flyttar ut, säger Haarala.

Då räddningstjänsten ska göra tillsyn av bostäder kallar de fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren till mötet. Det sista gäller då företag hyr en bostad – och sedan i sin tur hyr ut den.

undefined
Brännbart material står på spisplattorna.

– Vi träffas då på plats och går igenom lokalerna – och vi gör dessutom en teknisk kontroll. Den fråga vi ställer oss är om brandskyddet uppnår skälig nivå.

Tillsynen kan sluta med ett föreläggande om förbud och/eller åtgärder.

En av lagarna

Lagen om skydd mot olyckor säger bland annat:

• Kommunen har rätt att få tillträde till byggnader, lokaler och andra anläggningar för tillsyn. Kommunen har också rätt att få de upplysningar och handlingar som behövs för tillsynen. 

• Kommunen får meddela de förelägganden som behövs i enskilda fall för att denna lag eller föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen ska följas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!