Pandemin har gjort att livet sett annorlunda ut, inte minst för barn och unga. Distansundervisning i kombination med minskade fritidsaktiviteter har lett till att många unga vittnar om oro och ångest.
– I början av pandemin så förstod vi att det här kommer få konsekvenser för barn och unga. I samband med det ville vi följa upp så att vi hade resurser nog att möta det ökade trycket som vi förväntade oss. När det aldrig kom något ökat tryck kontaktade vi elevhälsan för att börja jobba förebyggande, säger Linda Larsson, chef för individ- och familjeomsorgen på Skellefteå kommun.
Projektet "Barn har rätt att må bra" har tagits fram av Skellefteå kommun i samarbete med Bris, organisationen Barnens Rätt I Samhället, och Föräldrasupporten, och sattes igång under måndagen.
Målet är att kunna fånga upp barn som far illa i sin hemmiljö, vilket har blivit knepigt under pandemin när antalet utomstående kontakter minskar. I Skellefteå har man inte märkt av någon markant ökning men man väljer att starta upp projektet i förebyggande syfte.
– Bris signalerar att både konflikter och våld ökar i hemmet. Familjer har inte tillgång till samma stödpersoner som förut och vi på socialtjänsten är väldigt beroende av att andra upptäcker barn som far illa, säger Linda Larsson.
Främst kommer projektet att rikta sig till ungdomar på högstadiet och gymnasiet. Med hjälp av föreläsningar under våren kommer pedagoger på skolorna runt om i kommunen uppmanas prata med sina elever om psykisk ohälsa, och upplysa om vilka rättigheter som barn har. Lisa Högdahl, chef för barn- och elevhälsan, hoppas att projektet ger den effekt man vill åt.
– Eleverna har alltid, oavsett distansundervisning, varit välkomna in till elevhälsan i skolan. Vi har även försökt med digitala träffar. Genom att prata om friskfaktorer får man veta att det finns stöd att få, och med hjälp av det här projektet hoppas vi att barn och unga ska våga prata om vad som händer hemma, säger Lisa Högdahl.
– Barn har rätt att må bra. Det är viktigt att samhället är redo med framtida vårdbehov, säger Erik Nilsson, regionombud nord Bris.