Lärlingar blir en del av arbetslaget

Anderstorpsgymnasiet var först i Sverige med att erbjuda Svensk lärlingsutbildning från hösten 2017. I dag läser 69 elever ett yrkesprogram i lärlingsform på skolan.

Hanna Hellström är mycket nöjd över att ha ett jobb säkrat hos Skelleftebygg.

Hanna Hellström är mycket nöjd över att ha ett jobb säkrat hos Skelleftebygg.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2019-02-26 14:20
undefined
Jerker Warg instrurerar Albin Andersson och Hanna Hellström.

Den största skillnaden mellan lärling och svensk lärlingsutbildning är att företaget betalar ut lön till eleven och har en typ av anställningsförhållande till denne.

– Varför det heter svensk är att man skulle skilja på den tyska modellen där eleven är anställd och har betalt men i Sverige får eleven betalt men skolan har ansvaret, berättar Charlotte Brauer-Markgren, rektor på Anderstorpsgymnasiet.

De inriktningar på Anderstorpsgymnasiet där man kör enligt konceptet Svensk lärlingsutbildning är bygg, måleri, fastighet, hotell och turism samt fordons.

– Till hösten kommer även inriktningarna restaurang, industri, vård, barn och fritid samt handels att flyttas från Baldergymnasiet till Anderstorpsgymnasiet, säger Charlotte Brauer-Markgren.

undefined
Magnus Lövbom, Albin Anderson, Jerker Warg, Hanna Hellström och Charlotte Brauer-Markgren.

Alla som läser ett yrkesprogram i lärlingsform har rätt till 1 000 kronor extra utöver studiebidraget. Lärlingsersättningen ges i nio månader och ska täcka lunch och resor från och till APL-platsen.

Inom Svensk lärlingsutbildning finns kollektivavtal med ett antal branscher som möjliggör att företaget kan anställa elever under lärlingstiden. Blir man anställd av företaget innebär det att lärlingslönen baseras på det lokala kollektivavtalet.

Skelleftebygg är ett av de byggföretag som satsar på konceptet Svensk lärlingsutbildning. De har valt att låta en medarbetare, Jerker Warg, lägga mycket av sin arbetstid på att vara handledare för eleverna.

undefined
– Man lär sig ju bäst ett yrke på en arbetsplats, konstaterar Albin Andersson.

När Norran Affärsliv hälsar på hos Skelleftebygg håller de på med renoveringsarbeten av lägenheter på Orkestervägen i Sjungande Dalen.

I fikabaracken berättar lärlingarna Albin Andersson och Hanna Hellström att de just skrivit på ett anställningsavtal med Skelleftebygg. Detta innebär att de efter examen från skolan den 10 juni får en tillsvidareanställning hos Skelleftebygg.

– Under tiden som lärlingar har vi sett att de passar bra in hos oss både socialt och när det gäller yrkesskicklighet, säger Jerker Warg.

– Det känns jätteskönt att det är klart, konstaterar Hanna Hellström.

Albin Andersson hade i nian bestämt sig för att gå bygg- och anläggningsprogrammet och det som lockade honom med konceptet Svensk lärlingsutbildning var den stora andelen praktik.

– Man lär sig ju bäst ett yrke på en arbetsplats, konstaterar han.

Han är en av fem bygglärlingar på Anderstorpsgymnasiet som den 10 mars åker till Plymouth i England för att där under en månad arbeta som lärling på ett byggföretag.

– Det ska bli mycket intressant, säger Albin.

undefined
Hanna Hellström är mycket nöjd över att ha ett jobb säkrat hos Skelleftebygg.

Den största skillnaden mellan Svensk lärlingsutbildning och annan yrkesutbildning i gymnasieskolan är att eleven är en del av ett arbetslag på en arbetsplats.

– Eleverna följer de tider som gäller inom branschen, så hos Skelleftebygg börjar de arbetsdagen klockan 06.45, berättar Ida Lundgren, utvecklingssamordnare på Anderstopsgymnasiet.

I skolan läser eleverna gymnasiegemensamma ämnen tillsammans med andra yrkesinriktningar och tillsammans bildar de en lärlingsklass.

Minst 50 procent av skoldagarna ska vara förlagda ute på en arbetsplats. Yrkesläraren Magnus Lövbom är den som håller kontakten med Jerker Warg och handledarna på de andra byggföretagen som tagit emot lärlingar från Anderstorpsgymnasiet.

– Jag tycker att Skelleftebygg valt en bra lösning når det gäller handledningen. Förhoppningsvis följer andra arbetsgivare deras exempel, avslutar Magnus Lövbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!