Kommunen hade stora planer: För att klara en ökning på minst 1 500 elever ville man bygga en ny gymnasieskola, Norrvallagymnasiet, som skulle stå klar år 2027. Men i fjol sköts bygget upp på obestämd tid.
Förra veckan stod det klart att Norrvallagymnasiet har lagts utanför kommunens tioåriga investeringsplan. Med andra ord kan det dröja länge innan den eventuellt kan vara byggd.
– Vi har pausat planerna, sa kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) förra veckan.
Det här får konsekvenser för Kanalskolan i centrala stan, som fortsätter att användas som gymnasieskola.
Personalen på skolan flyttade dit utifrån premissen att de inom några år skulle få flytta vidare till det nybyggda Norrvallagymnasiet.
– Men det gäller ju inte längre, säger Thomas Ekholm, lärare på skolan och vice ordförande för Sveriges lärare i Skellefteå.
Nu vill han och hans kollegor att Kanalskolan, som ju tidigare var en grundskola, görs om till gymnasium ”på riktigt”.
– Kanalskolan är fortfarande ”reggad” som en grundskola, konstaterar han.
– Det innebär att när vi vill göra förändringar, måste det också läggas av pengar för att återställa det till en grundskola i ett senare skede. Det blir alltså mycket dyrare att göra anpassningar av Kanalskolan än andra gymnasieskolor.
Emma Burman, lärare och huvudskyddsombud på skolan, berättar om några av de åtgärder hon vill se:
– Whiteboardtavlorna och tavelbelysningen behöver höjas så att alla elever ser hela tavlan. De är inte anpassade till höga bänkar och stolar. Dessa anpassningar kan låta som en liten sak men får stor påverkan på arbetsmiljön, både för elever och personal.
– Vi har också diskuterat att göra om hemkunskap-salen till en sal som är bättre anpassad för gymnasiet. Men än en gång: då måste det läggas av pengar för att återställa till en hemkunskap-sal igen senare.
Emma Burman och Thomas Ekholm understryker att de får stöd av sina chefer och kollegor och att alla strävar åt samma håll.
– Alla som jobbar på Kanalskolan vill att det ska bli så bra som möjligt.
– Nu när vi vet att Norrvallagymnasiet verkar vara långt borta, så hoppas vi att det kan ge bättre förutsättningar att göra det vi alla vill med Kanalskolan, säger Thomas Ekholm.
Christer Westlund, avdelningschef för gymnasiet, säger att han förstår lärarnas synpunkter.
– Vi har löpande möten med facken. Man ritar inte om en hel skola på en vecka utan det kommer ta en liten stund för oss att landa i hur vi ska hantera detta, säger han.
– Självklart är vi minst lika angelägna som lärarna om att det ska vara en bra verksamhet.
Att Norrvallagymnasiet placerats utanför kommunens tioåriga investeringsplan ”ger helt nya förutsättningar”, säger Christer Westlund.
Lärarna vill att Kanalskolan blir en gymnasieskola ”på riktigt”. Kan ni gå dem till mötes?
– Vi ska navigera i detta, vi får plocka upp det på bordet och fundera på vad som är de smartaste stegen att ta nu. Vi får staka ut riktningen här framöver.
När kan det ske?
– Det är viktigt att man inte tar förhastade beslut, vi ska utreda det ordentligt, säger Christer Westlund.