Elevernas oro: ”Vi tänker på Christer varje dag”

När Alvin Forsell, Pelle Sundqvist och Leo Landström nåddes av nyheten att Ryssland invaderat Ukraina blev de oroliga. Tankarna gick direkt till deras lärare Christer Johansson, som då befann sig mitt i krigsdrabbade Kiev. ”Vi vill att han ska komma tillbaka till tryggheten”, säger de.

Alvin Forsell, Pelle Sundqvist och Leo Landström går i årskurs 7 på Bureskolan.

Alvin Forsell, Pelle Sundqvist och Leo Landström går i årskurs 7 på Bureskolan.

Foto: Ebba Andersson

Skellefteå2022-03-04 18:00

Norran har regelbundet rapporterat om Skelleftebon Christer Johansson, som är på flykt från Ukraina tillsammans med flickvännen Mariia. Han åkte till Ukraina för några månader sedan.

I normala fall är Christer slöjd- och mattelärare på Bureskolan. Alvin Forsell, Leo Landström och Pelle Sundqvist går i sjuan och har haft honom som lärare sedan tredje klass. Det går inte en dag utan att de tänker på honom. 

– Vi saknar och tänker på honom, instämmer de.

undefined
Alvin Forsell, Pelle Sundqvist och Leo Landström går i årskurs 7 på Bureskolan.

Vad tänkte ni när ni, torsdagen den 24 februari, vaknade upp till ett krig i Europa?

– Jag blev orolig för Christer. Särskilt med tanke på att han befann sig mitt i krigsdrabbade Kiev vid det tillfället, säger Pelle Sundqvist.

– Precis, vi undrade hur han mådde och vad som skulle hända härnäst, instämmer Alvin Forsell.

Vi alla påverkas av det som händer just nu i Ukraina. Vi hör och ser bilder som väcker känslor. En del vill prata om kriget medan andra inte vill prata om det. För Alvin, Pelle och Leo har det känts naturligt att samtala om det som händer. 

– Vi pratar mest om Christer. Vi funderar på hur han mår och hoppas att han befinner sig i säkerhet, säger Leo.

undefined
Elever har visat att de tänker på Christer genom att skriva hans namn på whiteboardtavlan i ett av klassrummen.

Eleverna berättar att det pratas mycket om kriget generellt bland eleverna. Vissa är mer oroliga än andra – inte minst på grund av information som sprids på sociala medier. 

– Det kommer upp mycket information om kriget på till exempel TikTok. I skolan har vi fått lära oss att det är viktigt att vara källkritiska och inte tro på allt som delas på sociala medier. Det kan skapa oro i onödan, då mycket av det inte är sant, säger Pelle. 

Känner ni er oroliga för att kriget ska komma till Sverige?

– Nej, instämmer alla tre.

– Jag tror inte att det kommer hända och om det händer tror jag inte att vi i norra Sverige drabbas lika hårt, säger Alvin. 

undefined
Pelle, Alvin och Leo tänker på läraren Christer varje dag.

Alvin, Pelle och Leo tycker såklart att kriget är fruktansvärt på alla plan – men det har även gett dem nya perspektiv på livet. 

– Man uppskattar vardagen, vi har det bra här i Sverige, säger Pelle. 

Christers kollegor, Inge Nilsson, Cecilia Eriksson och Stina Sandlén har daglig kontakt med honom. Dels för att kolla hur han mår, men även för att förse honom med regelbundna uppdateringar från svensk media. 

– Vi har haft kontakt med honom sedan dag ett när kriget bröt ut. Vi blev väldigt oroliga, samtidigt som vi vet att Christer är en stabil och lugn person som klarar av det mesta, säger Inge och tillägger:

– Han är inte bara en kollega, utan han är dessutom en god vän. 

undefined
Christers kollegor, Inge Nilsson, Cecilia Eriksson och Stina Sandlén, har daglig kontakt med honom.

Rysslands invasion av Ukraina skapar både frågor och oro. Som lärare och skolledare behöver man kunna samtala med barn och elever om kriget i Ukraina, menar lärarna. 

– Det kommer en del frågor om Christer och hur han mår, vilket är naturligt. Vi försöker hålla eleverna uppdaterade, säger Cecilia Eriksson. 

– Det känns viktigt att besvara de frågor som kommer upp om kriget. Det är viktigt att barn och elever får känna trygghet och att vi vuxna inger hopp, tillägger Stina Sandlén. 

Inge Nilsson har lagt stor vikt vid att prata om källkritik på sina lektioner. 

– I kriser sprids lätt desinformation och falska nyheter. Vi pratar om vad de har sett och hur viktigt det är att inte lita på allt man läser. Det kan skapa oro i onödan. 

Prata om källkritik

I kriser sprids ofta falska nyheter, särskilt i sociala medier. Fråga barn om var de sett eller läst det de berättar om, be dem visa och ställ frågor.

Sök information tillsammans med barn och unga.

Exempel på frågor du kan ställa:

Tror du på det du har sett på exempelvis TikTok eller Youtube?

Vet du vem som är avsändaren?

Har du kollat om det finns andra källor som säger samma sak?

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!