”Det finaste pris en svensklärare kan få”

Trots många år i Stockholm är Jessica Mellgren ”för evigt västerbottning” i sitt hjärta. Som barn gick hon på Sunnanåskolan, och när det blev känt att hon skulle få motta Svenska Akademins svensklärarpris för sitt arbete med svenska som andraspråk, hörde hennes gamla lågstadielärare av sig. ”Jag fick rysningar”, säger Jessica.

Jessica Mellgren från Skellefteå får den 29 september ta emot Svenska Akademins svensklärarpris på Bokmässan i Göteborg.

Jessica Mellgren från Skellefteå får den 29 september ta emot Svenska Akademins svensklärarpris på Bokmässan i Göteborg.

Foto:

Skellefteå2023-09-30 08:00

Jessica Mellgren får ta emot priset på Bokmässan i Göteborg fredag den 29 september. Beskedet fick hon i maj, så den värsta chocken har lagt sig vid det här laget.

– Jag blev otroligt glad och överraskad, det var overkligt. Det är det finaste pris en svensklärare kan få. Jag jobbar rätt mycket och att någon uppskattar och ser det man gör, den bekräftelsen är fantastisk, säger Jessica.

Efter prisutdelningen väntar mingel och middag på Gothia Towers. Först då har Jessica fått motiveringen till priset, men hon har sina aningar om varför hon får det.

undefined
Målningarna är gjorda av nyanlända elever i samband med ett arbete med August Strindbergs dikt ”Välkommen åter snälla sol!” från antologin ”En bro av poesi”.

– Jag har en blogg där jag skriver om min undervisning och den kan ha fått spridning. Men mest handlar det nog om att jag verkligen tycker om mitt jobb. 

Jessica har de senaste sex åren jobbat som lärare på Vikingaskolan i Haninge kommun. Hon har både nyanlända elever och elever som är flerspråkiga, vilket innebär att barnen har kommit olika långt i sin språkutveckling. Hennes jobb handlar mycket om att bygga självförtroende och motivation. 

– Det är enligt modellen ”I do, we do, you do”, det vill säga jag visar först, sedan gör vi det tillsammans innan eleven själv ska läsa, skriva eller prata. Det är en framgångsfaktor att de får känna sig kompetenta: här duger jag, här vill jag bidra.

Jessica har ett motto som hon lånat av författaren Ann-Marie Körling.

– Hon ställde frågan: ”skulle du vilja vara elev i ditt klassrum?” Det bär jag med mig. Kreativitet och lust är viktigt. Det är så klart inte roligt jämt, det finns jättemycket som är tungt i skolan men desto viktigare är det att hitta lusten. Och det är lätt med litteratur, de samtal och den gemenskap som uppstår, det är helt fantastiskt. 

undefined
”Det är en framgångsfaktor att eleverna får känna sig kompetenta”, säger Jessica Mellgren.

Nyligen kom en studie som visar att läsningen bland barn och unga är på väg upp efter att under en tid ha gått ned kraftigt. Ett problem Jessica ser är att allt färre skolor har bemannade skolbibliotek.

– Det är en demokratisk fråga. Alla har inte föräldrar som tar barnen till biblioteket och glappet ökar mellan olika grupper. Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag och då behövs bemannade skolbibliotek. Vi har turen att ha det på vår skola.

När Jessica växte upp fanns böckerna därhemma och intresset för språk fick hon av sin pappa. Hon gick lärarutbildningen i Umeå och blev lärare i årskurs 1-7 i svenska, engelska och SO. För 13 år sedan började Jessica undervisa i svenska som andraspråk och det har bidragit till hennes växande intresse för läsning.

– Högläsning och samtal kring en text betyder mycket för att ge förståelse för litteraturens kraft. Det är inte svårt att få med eleverna, för även om den egna läsningen är kämpig så har alla barn en tankekraft och kan reflektera kring en text. Vi lärare ska vara läsande förebilder och hålla oss ajour med nya böcker. 

Jessica gick grundskolan på Sunnanå och högstadiet på Sörböle. Efter lärarutbildningen hann hon jobba några månader på sin gamla högstadieskola innan det bar av till Stockholm. 

undefined
”Det är viktigt att använda elevens starkaste språk som resurs”, säger Jessica Mellgren.

– En rolig sak med det här priset var att jag fick ett kort från min lågstadielärare på Sunnanåskolan, Bodil Marklund, som berättade att hon läst om mig i Haninges lokaltidning. Hon var alltså min lärare mellan 1977 och 1980. Jag fick rysningar och blev jätteglad. Hon bor i Haninge nu så vi ska ses på en fika nästa fredag.

Jessica är stadgad i Stockholm med sambo och två barn som är stockholmare. Men själv blir hon aldrig det, säger hon.

– Nej jag är för evigt västerbottning. Jag är lokalpatriotisk för hockeyn, musiken, dialekten, författarna... När mamma dött åkte jag upp och såg P-O Enqvists ”Musikanternas uttåg” på Sara kulturhus och det var helt fantastiskt. Mina föräldrar vilar i minneslunden på Lunds kyrkogård, en vacker plats som betyder mycket för mig. Jag har alltid en längtan tillbaka till Västerbotten. Förutom mina vänner är det den västerbottniska naturen, tempot och Skellefteälven jag saknar. Min hemmaälv.

När den här artikeln publiceras har Jessica tagit emot sitt pris på 50 000 kronor. 

Vad ska du göra med prispengarna?

– Drömmen vore att göra ett studiebesök utomlands och studera andraspråksundervisning. Och få ta del av inspirerande undervisning utifrån skönlitteratur, säger Jessica.

Jessica och litteraturen

Jag rekommenderar: Almapristagare överlag, framför allt Jacqueline Woodson, svart gaykvinna i USA och författare till ”Brun flicka drömmer”. En självbiografisk, poetisk berättelse som ger möjlighet till spegling samtidigt som den öppnar fönster.

Just nu läser jag: ”Löpa varg” av Kerstin Ekman och ”Rememberings” av Sinéad O´Connor.                                                                                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!