Det är oklart när de första personer ställde sig i kö, men redan innan klockan 06.00 stod det personer och väntade utanför butiken.
– Vi hade inte lagt ut att vi skulle ha surströmming på sociala medier. Det måste ha spridits ryktesvägen, säger Alexander Björk.
Det ska ha varit trevlig stämning medan folk väntade.
– Någon hade tagit med sig fika. Det visar hur mycket norrlänningarna bryr sig om surströmming.
En av dem som köade var Fabian Arnheim, museichef vid Skellefteå museum.
– Det blev lite festivalstämning. Alla pratade om surströmmingsminnen och så. Det har ju varit obegränsad tillgång tidigare så det är lite unikt när det inte är det längre. Många ska ha kalas eller släktingar på besök, hela septemberkalendern är på spel, säger han.
Ica Kvantum har en maxgräns på två burkar per person, men när Norran ringde upp på förmiddagen hade allt redan tagit slut.
– Burkarna med hela fiskar räckte bara till de första 30, 40 personerna. Sedan hade vi nog med filéer till alla som köade. Men nu har de också tagit slut, berättar Alexander Björk.
Nu har butiken bara två leveranser av surströmming kvar och Alexander Björk är hemlighetsfull om när de anländer.
– Det är lite känsligt. Det är bara någon enstaka låda med hel fisk och resten filéer. Vi vet inte säkert, men som det ser ut nu är det två leveranser kvar. Vi hoppas det ska räcka till så många som möjligt.
Det finns ingen prognos för när surströmmingskrisen kan vara över.
– Jag vet att det förs en dialog med producenterna för att kunna få till något till nästa år, men vi får se. Jag läste att någon producent ska prova göra det på mört, surmört, så vi får hoppas att någon är kreativ för att få traditionen att leva vidare. Men det är såklart jättetråkigt att det ser ut som det gör, att det inte finns nog med fisk i havet, säger Alexander Björk.
Köandet lönade sig för Fabian Arnheim som lyckades få tag i två burkar.
– Ja, vi fick ju det. Vi stod ganska långt fram. Men jag vet inte om hela kön fick det. Vi ska ha surströmmingsskiva som medarbetaraktivitet på Skellefteå museum, vi har det varje år. Surströmming är en viktig del av kulturarvet också. Den museichef som bryter den traditionen får det svårt, säger han.